Tidligere tester av nettverksdisker

Her er en oppsummering av noen av nettverksdiskene vi har testet tidligere, og som fortsatt finnes på markedet.

Publisert Sist oppdatert

Western Digital NetCenter

Leveres med kapasitet opp til 500 GB. Kurant pris/kapasitet. 100 Mbps nettverksgrensesnitt, men klarer ikke å utnytte det fullt ut. Støtter deling av eksterne disker og skriver, men har ikke tjenester som ftp- eller web-tjener. Svake muligheter når det gjelder bruker- og tilgangsadministrasjon. Anbefales ikke. Les testen her.

LaCie Ethernet Disk Mini

Leveres med kapasitet på 250, 320 og 500 GB. Kan benyttes som usb-harddisk og har da kurant ytelse, men generelt som nettverksdisk er dette et dårlig valg; svak ytelse og dårlig funksjonalitet. Skal enheten skiftes mellom å benyttes som nettverksdisk og ekstern harddisk, må FAT32-filsystem benyttes. Man kan da ikke ha filer over 4 GB. Les testen her.

Iomega StorCenter

Leveres med kapasitet på 250, 320 og 500 GB. Har støtte for Gigabit Ethernet, men ytelsen er i praksis noe skuffende. Mangler støtte for ftp-tjener, men har UPnP AV. Administrasjonen er enkel og programvaren som følger med er praktisk. Noe høyt støynivå. Anbefales totalt sett ikke. Les testen her.

Synology DS-106/DS-106e

Forløperen til DS-107 og finnes fortsatt på markedet. Med den rette prisen i forhold til DS-107 kan denne fortsatt være et svært godt valg. Generelt god funksjonalitet og kurant ytelse ved utnyttelse av Gigabit Ethernet. Les testen her.

D-link DNS-323

Leveres uten harddisker. Støtte for to Serial ATA-harddisker, og da eventuelt mulighet for RAID. Relativt god funksjonalitet og ytelse. Vi har under praktisk bruk opplevd en del småproblemer som vi under vår initielle test ikke oppdaget. Blant annet har vi opplevd problemer med å få slettet filer, svært svak overføringshastighet, spesielt via ftp, når det er snakk om større antall små filer. Enkelte problemer har forsvunnet med nye firmware-oppdateringer, men samtidig har vi oppdaget nye. Ytelsen er ellers god, og sett i kombinasjon med pris er løsningen kurant. Les testen her.

QNAP TS-101

Leveres uten harddisk. En del ting har skjedd siden vi først testet denne – gjennom firmwareoppgraderinger har ytelsen blitt noe bedre og nye tjenester er lagt til. Enheten kan på mange områder minne om Synologys produkter i samme segment. Qnap til telnet-tilgang til enheten, hvilket bl.a. gjør det mulig å installere nye/egne applikasjoner (Linux). Generelt god funksjonalitet og kurant ytelse. Kan være et godt valg. Les testen her.

QNAP TS-201 er en funksjonsrik løsning med to disker. Ytelsen er kurant, men prisen litt i høyeste laget.

QNAP TS-201

Leveres uten harddisker. Støtte for to Serial ATA-harddisker, og da eventuelt mulighet for RAID. God funksjonalitet. Støtter Gigabit Ethernet, men vi hadde forventet noe bedre ytelse fra en enhet i denne prisklassen. Les testen her.

Thecus N2100

Leveres uten harddisker. Støtte for to Serial ATA-harddisker, og da mulighet for RAID. God funksjonalitet – web-tilgang til filer, ftp-tjener, UPnP AV, usb-ekspansjon, skriverdeling, iTunes-tjener m.m. Støtter Gigabit Ethernet med kurant ytelse – dog ikke av enhetene som utnytter Gigabit Ethernet aller best. Støynivået er litt høyt. Les testen her.

Maxtor Shared Storage II 1TB

Benytter to 500 GB-harddisker og støtter Gigabit Ethernet. Gir mulighet for full utnyttelse av kapasiteten, eller bedre feiltoleranse via RAID 1 (speiling). Ikke spesielt god funksjonalitet, men kurant ytelse for vanlig fildeling i nettverket.

Welland LANShare NDAS

Denne enheten koster i utgangspunktet cirka 800 kroner og leveres uten harddisk. Den store fordelen med løsningen er at den også kan benyttes som ekstern usb-harddisk, og er strengt tatt ikke større enn en vanlig ekstern harddisk basert på 3,5-tommers harddisk. Har 100 Mbps nettverksgrensesnitt og utnytter dette relativt bra. Begrenset i henhold til administrasjon/brukeraksesstilgang sammenlignet med vanlige nettverksdisker. Som usb-harddisk er ytelsen god.

Les testen her.

Plextor PX-EH

Leveres med kapasitet på 160, 250 og 400 GB. 100 Mbps nettverksgrensesnitt, og totalt middels ytelse. Har ftp-tjener, men denne er svært begrenset. Kan utvides med usb-harddisker og dele skriver. Uoversiktlig administrasjonsgrensesnitt og begrensede muligheter. Totalt sett ikke en enhet som anbefales hvis behovet er mer enn bare deling av filer i lokalnettverket. Les testen her.

Freecom FSG-3

FSG-1 leveres i to versjoner; med eller uten trådløst nettverk. Videre er kapasitetsalternativene 160, 250, 400 og 500 GB. Versjonen vi tidligere har testet var uten dette. Dette er en nettverksdisk med svært god funksjonalitet, og kan også fungere som bredbåndsruter. Har treports 100 Mbps svitsj. Nettverksgrensesnitt ellers er 100 Mbps. Ytelsen er ikke av de aller beste, men den gode funksjonaliteten kan kompensere. Blant annet finner man her ftp-tjener, UPnP AV, VPN-tunnel, e-post-tjener, webtjener og DNS-klienter. Litt høyt støynivå.

Freecom FSG-3 Storage Gateway er ikke av de raskeste, men har svært god funksjonalitet.

Les testen her.