Tynnere SSHD

Tynnere SSHD

Western Digital kombinerer harddisk og SSD i tynnere formfaktor.

SSHD-begrepet – Solid state hybrid drive - så vi for noen uker tilbake introdusert av Seagate i forbindelse med lanseringen av deres nye generasjon av hybridharddisker.

Dette er harddisker som kombinerer tradisjonell harddiskteknologi med et mindre flashminne. Flashminnet benyttes til å lagre de mest brukte filene på harddisken. Dermed vil oppgaver man utfører ofte akselereres.

LES OGSÅ:

Blade Runner-harddisk fra Lacie

Ytelsen blir ikke helt den samme som for en SSD, men det blir et kompromiss mellom pris og ytelse. En hybriddisk vil også være en rimeligere løsning enn harddiskbufferløsningene vi ser på en rekke pc-er for tiden, der en vanlig harddisk benyttes i kombinasjon med en 8-32 gigabyte SSD.

Western Digital oppgir i sin pressemelding ikke hvor stort flashminne deres nye Caviar Black har. På Seagates SSHD-modeller benyttes 8 gigabyte flashminne til å lagre de mest brukte filene. Ut i fra det vi kan forstå er det imidlertid 24 gigabyte flashminne på Western Digitals løsninger. Dette skulle på papiret gjøre løsningen mer effektiv enn løsningene fra Seagate.

LES OGSÅ:

Større hybrider fra Seagate

5 mm

De nye harddisken fra Western Digital er i 2,5-tommers formfaktor, hvilket for så vidt er en vanlig størrelseformfaktor for bærbare pc-er. Harddisken er imidlertid ikke mer enn 5 mm tykk – dette kontra 9,5 og 7 mm som er det vanlige for harddisker – og også 2,5-tommers SSD-er. Den reduserte tykkelsen gir muligheter for pc-produsentene til å redusere tykkelsen på pc-er som skal leveres med harddisk.

Selskapet vil også levere en 5 mm tykk standard harddisk – denne under Caviar Blue-navnet. Kapasiteten for både Caviar Blue og Caviar Black med 5 mm tykkelse er 500 gigabyte.

Harddiskene med 5 mm tykkelse benytter en ny type Serial ATA-kontakt spesielt tilrettelagt for tynnere disker. Vi vil tro at man etter hvert også kan komme til å se SSD-er med 5 mm tykkelse. For tynnest mulig pc-er i dag er det mest aktuelt å benytte såkalte mSATA SSD-er.

LES OGSÅ:

GUIDE: Gi pc-en mini-SSD

Western Digital oppgir foreløpig ikke navn på pc-produsenter som vil ta i bruk deres SSHD-løsning, men at SSHD-en er under leveranse til partnere. Det oppgis ikke pris.

Det er senere ventet at Western Digital vil lansere større SSHD-modeller - da med større tykkelse og standard Serial ATA-grensesnitt.

LES OGSÅ:

TEST: Western Digital Velociraptor Duo: Rask Thunderbolt-disk

Les om:

Lagring