Usb gir strøm til eSATA

Usb gir strøm til eSATA

Porter som kombinerer eSATA og usb kan gi strøm til usb-enheter, etter at Serial ATA IO har kuttet utviklingen av eSATAp.

Mens vi venter på USB 3.0 har eSATA blitt et aktuelt grensesnitt for tilkobling av eksterne lagringsmedier der høy ytelse er en nødvendighet.

Da man for eksterne harddisker i praksis har opptil 35 megabyte i sekundet i overføringshastighet, vil man for eSATA bare være begrenset av båndbredden til Serial ATA, hvilket for i dag betyr opptil 300 megabyte i sekundet. Firewire800 vil her også ha vært en mulighet, men en relativt dyr kontroller både på pc og på disk gjør at få leverer dette som standard på maskiner, for utenom på enkelte modeller fra Apple. 35 megabyte i sekundet er ikke en begrensning bare for ekstene harddisker, men nå også usb-minnepinner og om så ekstern tilkobling av SSD-er.

En ulempe med eSATA er imidlertid at Serial ATA-grensesnittet ikke kan levere strøm til den tilkoblede enheten. Serial ATA IO, en samarbeidsorganisasjon som står bak Serial ATA-utviklingen, har tidligere uttalt at de jobber med en spesifikasjon der man via eSATA også vil levere strøm til den tilkoblede enheten via samme kabel.

Spesifikasjonen har gått under navnet eSATAp. Serial ATA IO uttaler til oss nå at utviklingen er lagt på is på grunn av manglende interesse hos produsentene på grunn at man ikke forventer den store etterspørselen i markedet.

LES OGSÅ: eSATA skal levere strøm

For et par år siden så vi de første bærbare pc-ene med en port der eSATA og usb er kombinert i samme port. Fordelen med denne porten på en bærbar pc er at man kan spare plass. Løsningen har ikke vært en del av noen offisiell spesifikasjon. Nå ligger det an til at løsningen kan bli ennå mer utbredt.

I tillegg til at mange bærbare pc-er allerede har porten er de første hovedkortene med porten annonsert gjennom MSIs nye MSI 790FX-GD70. Lanseringen skjer i samarbeid med OCZ som har en svært rask usb-minnepinne med både eSATA- og usb-grensesnitt. Hva man kobler minnepinnen til med er avhengig av porten man har tilgjengelig på pc-en.

Powered eSATA kaller MSI denne typen port. Poenget er ganske enkelt at datatilkoblingen skjer via eSATA, mens strøm hentes fra usb. Sammenlignet med eSATAp vil imidlertid løsningen levere mindre strøm. Usb kan levere opptil 2,5 watt, noe som holder til å drive usb-minnepinner og eksterne 1,8- og 2,5-tommers-harddisker. Med eSATAp var den egentlige hensikten å levere mer strøm enn det usb kan levere, for da også å kunne drive også for eksempel 3,5-tommers eksterne harddisker. For å drive en moderne harddisk ville det tilsi at eSATAp burde levere minst 10 watt, og helst litt mer for å være på den sikre siden.

Med typen produkt som OCZ leverer gjennom sin Throttle eSATA-minnepinne tror vi flere kommer til å følge etter. Blant annet tror vi at man kan komme til å se 2,5-tommers-harddisker med eSATA og en tilrettelagt kabel slik at strøm kan hentes fra usb-delen av den kombinerte usb- og eSATA-kontakten. Dagens harddisker av denne typen med eSATA fra for eksempel Plextor har basert seg på å hente strøm fra en separat usb-port.

LES OGSÅ:

Demonstrerer raskere Serial ATA

Lagring