Utfordrer med billige HUS

Utfordrer med billige HUS

Hitachis virtualisering gjør det vanskeligere for store lagringssystemer.

Hitachi Data Systems tilbyr sitt nye HUS VM. Dermed oppstår det konkurranse i markedet for avanserte, prisgunstige lagringssystemer.

- Vi har tilbudt lagringsløsninger for de krevende behovene. I Norge har vi en markedsandel på 60 prosent på disse systemene, sier Rune Sund, administrerende direktør i Hitachi Data Systems.

Dell, EMC, Fujitsu, Hewlett-Packard (HP), Hitachi Data Systems (HDS), IBM, Netapp, Nexsan og Oracle konkurrerer på lagringssystemer. De krevende behovene omfatter 20 prosent av det norske markedet i verdi. Konkurrenter er EMC, Fujitsu og IBM.

Prisklassifisering

Analysefirmaet IDC har definert ti prisklassifiseringer for lagring. Alle lagringsleverandørene har ikke et tilbud i alle priskategoriene. Flere av lagringsleverandørene har konkurrerende tilbud innen samme priskategori.

Det er innen priskategori ni og ti at HDS fremhever sitt hegemoni. IDCs definisjon er at prisnivået på kategori ni starter på 250.000 dollar eller rundt 1,44 millioner kroner.

Det er typisk lagringssystemer som på det norske markedet koster fra 1 – 50 millioner kroner med typisk kjøpspriser på 2,5 millioner kroner.

I priskategoriene fem til åtte som passer best til norske virksomheters lagringsbehov, har HDS hatt en synkende markedsandel fra drøye ni prosent til fem, inntil lanseringen av HUS (Hitachi Unified System) tidligere i år. Disse priskategoriene omfatter 60 prosent av markedet. Prisnivået går fra 25.000 til 250.000 dollar eller 144.000 – 1,44 millioner kroner.

De laveste priskategoriene én til fire bearbeides ikke av de store lagringsleverandørene. Dette markedet utgjør rundt 20 prosent i verdi. HP er kanskje i kategori fire med sitt system MSA.

Rimelige lagringssystemer tilbys på nettet. Eksempler er Iomega, QNAP og Western Digital. 16 TB lagring basert på platelagre på 4 TB koster rundt 20.000 kroner. Slike store platelagre på 4 TB er ennå ikke sertifisert for forretningsoppgaver.

Overlappe

Målet med den nye lagringssystemet HUS VM (Hitachi Unified System Virtual Machine) er å overlappe de eksisterende lagringssystemene og sørge for virtualisere den eksisterende lagringskapasiteten slik at den fremstår som ett homogent arkiv.

Funksjonalitet fra det største, VSP (Virtual Storage Platform) med det lavere prisnivået til det fem måneder gamle HUS skal bidra til større interesse fra virksomheter som synes at arkivsystemer til millioner av kroner er mye for det voksende arkiveringsbehovet.

- Kundene kjøper mer lagring på grunn av reguleringer, spesielt innen finanssektoren. Også helse krever mye data, fremhever Bob Plumridge, teknologidirektør for Hitachi Data Systems.

Behovet for å administrere nye og gamle lagringssystemer som ett felles arkiv er en av styrkene til HUS VM. Evnen til å flytte data fra et gammelt system til et nytt uten at det går ut over datatilgangen er et annet fortrinn. HDS garanterer hundre prosent tilgjengelighet.

Til nå har disse oppgavene vært gjort ved å kombinere styringsenheten til VSP med lagringskabinettene til HUS. Denne løsningen tilbys fortsatt for kunder med veldig stor lagringskapasitet fra flere konkurrerende leverandører.

Avanserte behov

- Med HUS VM får kunden enterprise-funksjonalitet i midrangesegmentet med all den funksjonaliteten som trengs for avanserte behov, sier Eirik Pedersen, administrerende direktør i lagringsspesialisten Proact IT Norge.

HUS VM har et prisnivå på 0,6 – 15 millioner kroner. Det har en kapasitet på 10 TB – 2,5 PB effektiv lagring. Det lagrer data både som blokk, fil og objekt. Konkurrerende systemer er Dell Compellent, EMC VNX 7500 og VMAX 10K, HP 3Par, IBM XIV og Netapp FAS 6280.

- Introduksjonen av HUS VM gjør konkurransen på lagring mer interessant, sier Mark Peters, analytiker i markedsanalysefirmaet ESG ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Prisnivået til VSP har vært det dobbelte av et tilsvarende HUS med samme lagringskapasitet, typisk 40 – 80 TB.

- HUS VM har 40 prosent lavere kostnader enn VSP, fortsetter Rune Sund.

Det er bruk av de nyeste prosessorene og nye spesialprosessorer som gir styringsenheten til HUS VM den funksjonaliteten den trenger i kombinasjon med mikrokode og styringsprogramvare. Spesialprosessorene sørger for meget effektiv bruk av RAID6 (Redundant Array of Independent Disks) for dobbelt sikring av data ved sammenbrudd av inntil to platelagre.

Teoretisk klarer HUS VM 150.000 inn/ut-operasjoner på data per sekund. Det skal ifølge HDS være overlegent konkurrentene.

Ulempen er at styringsfunksjonen bare benytter to styringsenheter. Denne er helt ny hvor syv tidligere elektronikkbrikker er kombinert til en. Det konkurrerende lagringssystemet EMC VMAX 10K benytter inntil fire styringsenheter. Det medfører til gjengjeld høyere strømforbruk og mer gulvplass. EMC skal derfor oppgradere VMAX 10K i løpet av noen uker.

EMCs andre fortrinn er at VMAX 10K kan bygges inn i det moderne stormaskinssystemet Vblock 700 LX hvor Ciscos datamaskineri UCS i kombinasjon med Vmwares virtualisering bidrar til en effektiv totalløsning. HDS kan teoretisk levere tilsvarende, men har ikke bygget opp kompetanse på det europeiske markedet.

Les om: