Utfordrer med virtuell lagring

Utfordrer med virtuell lagring

Fra å være spesialist på sikker trådløs kommunikasjon utvider Move med lagring i tillegg til nettverk.

Move mottok prisen som Juniper Partner of the Year of Northern Europe 2007 i mai. Move fikk nettopp pris av Microsoft som årets partner for lagring på området avansert infrastruktur.

- For Move er dette en viktig anerkjennelse av den dedikerte satsningen på nettverks og sikkerhetsområdet som selskapet har bygd opp i 2007, sier Roald Sannæs, administrerende direktør i Move AS.

Move er en kompetansebedrift innen it-infrastruktur som skaper, iverksetter og forvalter løsninger innen database, mobilitet, nettverk, sikkerhet, Unix og virtualisering.

Omsetningen i 2007 kom på 90 millioner kroner. Selskapet har 51 ansatte hvorav 41 er konsulenter.

Fant det selv

Målet er å ha så god kompetanse at Move blir ansett som en ledende integrasjonspartner på det norske markedet på virtualisering. I den forbindelse satses det på Vmware for tjenestemaskiner og Compellent for datalagring.

Compellents lagringssystem representerer et friskt pust på det norske markedet. Tilkoblingsteknologien og virtualiseringen av dataene er et alternativ til konkurrentene.

Post- og teletilsynet er helt enig at Compellent representerer det beste. De har selv funnet frem til lagringssystemet som har vært i bruk i flere år. Compellent ble valgt i konkurranse med alle de veletablerte lagringsleverandørene på det norske markedet.

- Å jobbe med Compellent er en glede. Det er bare å sette det, og så glemme det, sier Johan Henrik Kram, seniorrådgiver i Post- og teletilsynet.

Det gjelder eksempelvis funksjoner som policy for styring av dataene og endring av størrelsen på de logiske platelagrene (LUN).

- Brukernes data ligger på 15K disker, alt vi tar vare på ligger på 7,2 K disker, fortsetter Johan Henrik Kram.

Eksempler på det man tar vare på er klager på Telenor fra 1983.

Programvare

Kombinasjonen av mange virtuelle tjenestemaskiner og et lagringsnett tilkoblet Compellent gjør at de mange tjenestemaskinene kan gjøre forespørsler i parallell fordi dataene spres slik at lesing og skriving av data kan skje samtidig på alle platelagrene.

- Det er software som bygger løsninger. Derfor er Compellent så langt ut til høyre på Gartners magiske kvadrant, hevder Steven Dahlin, internasjonal salgssjef i Compellent.

Ifølge analysefirmaet Gartners oversikt over de mellomstore lagringsleverandørene fra januar i år, er Compellent en av de mest visjonære, men de tilhører ikke blant de ledende på å få ut produktene sine.

Derfor er Compellent helt avhengig av et selskap som Move. Derfor må Move over tid kunne vise til en utvikling tilsvarende Proact, for å lykkes. Skal man tro Compellent kan kundene redusere anskaffelseskostnadene i forhold til konkurrentene med over 70 prosent.

Det skyldes to forhold, automatisk flytting av data til rimeligere lagringskapasitet og tildeling av lagringsplass ved behov, ikke ved opprettelse (Thin Provisioning).

Automatisk

Det er funksjoner for administrasjon av lagringsnettet. Compellent kan benytte Fibre Channel, ISCSI eller begge samtidig. Videre er det virtualisering, sikerhetskopiering, replikering det vil si ekstra kopiering, og generell ressusradministrasjon.

- Automatisk "tiering" er det bare Compellent som gjør, hevder Johan Henrik Kram.

Tiering er nivåer av lagring basert på platelagre med forskjellig hastighet og forskjellig prisnivå. Programvaren sørger for redusere ekstra kopier av data for ulike formål med ubegrenset antall pekerkopier (snapshots) og eventuelt nødvendige kopier på de rimeligste platelagrene.

- For kunden er det en stor svart boks hvor filer flyttes automatisk. Compellent kan knyttes til fleste operativsystemer bortsett fra Mainframe og IBM Power i, hevder Steven Dahlin.

Automatikken skyldes at alle filer deles opp i blokker tilknyttet metadata. Disse dataene angir hvor ofte blokken er brukt, om den er replikert eller om den har vært ubrukt.

Dermed kan kontrollenheten flytte ubrukte blokker til rimeligere platelagre og mye brukte blokker til de ytterste sporene på de raskeste platelagrene som minsker søketiden.

- Bruk av de ytterste sporene gir en ytelsesforbedring på 13 prosent, hevder Steven Dahlin.

Evnen til å flytte lite brukte datablokker til rimeligere lagringsmedia i kombinasjon med evnen til å erstatte identiske blokker med en blokk og pekere for de andre (deduplisering), gir Compellent en livssyklusfunksjonalitet for data som få andre lagringssystemer kan måle seg med.

Hewlett-Packard har akkurat kommet med tilleggsprogramvare som sørger for deduplisering i forbindelse sikkerhetskopiering.

Les om:

Lagring