Utvikler super-minnepinne

Utvikler super-minnepinne

Flash-minne kan bli utkonkurrert om kort tid

Forskerere ved Center for Applied Nanoionics (CANi) har utviklet en ny teknikk for lagring av data. Den nye minneteknologien er kjent som " programmable metallization cell" (PMC), og er utviklet som et tilsvar på de fysiske begrensningene som hemmer dagens lagringsteknologi.

Senteret, som er en del av Arizona State University, hevder at PMC kan bli 1000-ganger mer effektiv enn falsh-minne. Dermed vil teknologien kunne ha en grensesprengende effekt på minnepinner, mp3-spillere og bærbare pc-er.

Utfrodringen CANi har gått løst på er den fysiske begrensningen med å lagre mest mulig informasjon på et gitt område og dermed klemme atomene nærmere sammen (skaper varme). PMCs metode, som de har utviklet sammen med det tyske instituttet Jülich Research Center, går ut på å påvirke hvordan ionene oppfører seg.

Ifølge universitetets egen publikasjon (ASU Insight), dreier det seg om en ny type av nanoteknologi hvor de i stedet for å bevege elektroner rundt ladede partikler (ioner), faktisk beveger ionene.

- Vi har rett og slett klart å flytte noe som er på størrelsen med et virus mellom elektroder ved å svitsje de fra høy motstand til lav motstand, sier CANi-sjef Michael Kozicki til ASU Insight.

Ifølge Kozicki er det geniale med denne nye teknologien at den kan brukes på eksisterende lagringsteknologi, og dermed blir ikke kostnadene veldig høye.

- Ved å benytte allerede brukte materialer, kan teknologien tas i bruk til nærmest null i ekstra kostnad. Alle materialene du trenger er allerede brukt i brikkene – alt du trenger å gjøre er å mikse dem på en litt annen måte, sier Kozicki.

Instituttsjefen tror vi allerede om 18 måneder kan se lagringsprodukter med denne minneteknologien. PMC har allerede vekt interesse hos selskaper som Micron Technology, Samsung, Sony og IBM.

Lagring