Vi har lagret 295 exabytes med data

Vi har lagret 295 exabytes med data

Analog videotape og papir var på høyden for 25 år siden. Nå er alt digitalt.

Forskere er gode i matte, og nå har noen skarpe hoder fra University of Southern California (USC) regnet seg frem til verdens samlede datalagringsforbruk siden 1986.

Fra 1986 til 2007 er det produsert ikke mindre enn 295 exabytes med data, med 23 prosents vekst årlig. Det er 295 milliarder gigabytes, som igjen tilsvarer rundt 67 milliarder tradisjonelle dvd-plater, fylt til randen.

Milepæl i 2002

Forskerne har også konkludert med at 2002 må være det som kan kalles starten på den digitale tidsalder, ettersom det var første året digital lagringskapasitet gikk forbi analog lagringskapasitet.

Studien, som er publisert i tidsskriftet Science Express, hevder «hvis en enkeltstjerne er en bit av informasjon, finnes det en galakse av informasjon for hver person i verden. Men det utgjør fremdeles under én prosent av informasjonen som lagres i alle DNA-molekylene til et menneske».

- Vi er bare nybegynnere i forhold til hvordan naturen behandler informasjon, sier rapportens hovedforfatter, Martin Hilbert fra USC.

Forskningsprosjektet har sporet ned 60 analoge og digitale lagringsteknologier fra 1986 til 2007 for å kalkulere hvor mye data som er lagret, kommunisert og bearbeidet. Studien har medregnet informasjon fra anerkjente analysehus som Gartner og IDC.

Slutt for papir

Før den digitale revolusjon, ble mye data lagret på analog videotape, som VHS-kassetter. Sammen med vinylplater og musikkassetter utgjorde disse over en fjerdedel av all lagret informasjon for 25 år siden.

Papir dominerte totalt i 1986, med 33 prosent av lagringskapasiteten, men utgjorde en forsvinnende liten andel i 2007, kun 0,07 promille.

Harddisker sto for 52 prosent av lagret data for fire år siden, optiske lagringsenheter 28 prosent og digital tape sto for 11 prosent. Til sammen ble 94 prosent av all data lagret digitalt i 2007.

- Tallene er imponerende, men likevel nærmest ubetydelige i forhold til hvordan naturen behandler informasjon. Men selv om den naturlige verden er nærmest ufattelig i sin størrelse, er den relativt konstant. Vår teknologiske kapasitet til å prosessere informasjon vokser i eksponentiell fart, sier Hilbert.

Les om: