Western Digital med 2 terabyte-disk

Western Digital med 2 terabyte-disk

Caviar Green er lansert med hele 2 terabyte kapasitet.

Fra før er det Seagate som har ledertrøyen for største harddisk, med deres 1,5 terabyte Seagate Barracuda 7200.11. Fram til nå har Western Digital, Hitachi og Samsung ligget bak med "kun" 1 terabyte. Western Digital gjør imidlertid en fordobling i forhold til sine eksisterende produkter med nye Caviar Green. I tillegg til 2 terabyte-varianten vil harddisken også leveres med 1,5 terabyte lagringskapasitet, samt at det har kommet en ny modell med 1 terabyte lagringskapasitet som erstatter den gamle 1 terabyte-modellen.

LES OGSÅ: Diskproblemer for Seagate og Western Digital

Caviar Green-serien var tidligere kjent under navnet Caviar GP, som stod for Green Power. Dette er harddisker som har lavere strømforbruk og varmeutvikling enn Western Digitals standardmodeller. I stedet for å operere med tall for rotasjonshastighet henviser Western Digital til deres IntelliPower- og IntelliSeek-teknologier. Ut i fra det vi kan forstå opererer Caviar Green fortsatt på 5 400 o/min-rotasjonshastighet, mens det ellers er vanlig med 7 200 o/min. Dette gir Caviar Green litt lavere ytelse enn en del av de andre harddiskene på markedet, men forskjellen vil for mange være marginal og i en del bruksområder også ubetydelig.

Fordelen blir videre at man i tillegg til lavere strømforbruk og varmeutvikling får lavere vibrasjonnivå, hvilket kan bety mye for det faktiske støynivået, samtidig som vibrasjoner kan være en direkte problem i lagringsløsninger med mange disker. 2 terabyte-modellen er i tillegg utstyrt med Western Digitals StableTrac-teknologi, hvilket innebærer en stabilisering av platene i løsninger med mange disker som skaper vibrasjoner, som igjen kan føre til redusert ytelse ved at lese- og skrivehodene "bommer".

Caviar Green har standard Serial ATA 3 Gbps-grensesnitt, men kan også benyttes mot maskiner som kun støtter Serial ATA 1,5 Gbps. Normalt sett vil det ikke være ytelsesforskjeller. Den er utstyrt med 32 megabyte hurtigbuffer.

Vi regner med at Western Digital vil oppdatere sine eksterne My Book-modeller gjennom å bruke de nye harddiskene på 1,5 og 2 terabyte. Trolig vil man også se Caviar RE-modeller med økt kapasitet. Caviar RE (RAID Edition) er harddisker beregnet for lagringsløsninger og nettverkstjenere med kontinuerlig drift.

Prisen på det norske markedet for 2 terabyte-modellen ser nå ved lansering ut til å bli liggende på mellom 2 000 og 2 500 kroner inklusive mva. hos flere nettbutikker. 1,5 terabyte-modellen har det ikke dukket opp priser for. Dagens 1 terabyte-modeller koster rett under tusenlappen.

LES OGSÅ: TEST: Den raskeste Serial ATA-harddisken

Lagring