Western Digital overtar Hitachi

Western Digital overtar Hitachi

Hitachi kjøpte IBMs harddiskdivisjon. Nå overtar Western Digital.

I 2002 overtok Hitachi Global Storage Technologies harddiskdivisjonen til IBM, og har videreført produktserier i alle segmenter fra bærbare pc-er til nettverkstjenere. I tillegg har selskapet kommet på banen med SSD og eksterne harddisker. Hitachis eksterndisksatsning kom etter at selskapet kjøpte opp selskapene G-Technology og Simpletech.

LES OGSÅ:

Hitachi satser eksternt

Western Digital har i senere tid knivet med Seagate om å være verdens største harddiskprodusent. Hvem som har vært størst har variert ut i fra om man har sett på omsetning eller salgsvolum - i antall leverte disker har Western Digital vært størst. Det har tidligere vært spekulasjoner om at Western Digital ville benytte sin store kontaktbeholdning til å kjøpe opp Seagate, men bud skal ha blitt tilbakevist av Seagate. Nå er imidlertid en avtale om overtagelse inngått med Hitachis harddiskdivisjon i stedet. Oppgjøret skjer i i form av at Western Digital betaler 3,5 milliarder dollar, samt 25 millioner Western Digital-aksjer til en verdi av 750 millioner dollar. Hitachi vil med dette ha et eierskap på cirka 10 prosent i Western Digital.

LES OGSÅ:

Nå erstattes BIOS

På flere områder har Western Digital og Hitachi direkte konkurrerende produkter. Hvilke produktserier som her vil overleve etter hvert gjenstår å se. Hitachi på sin side har hatt et sterkere fokus på harddisker rettet mot nettverkstjenere og større lagringsløsninger, blant annet gjennom flere modeller med SAS-grensesnitt og opptil 15 000 o/min rotasjonshastighet. Western Digitals raskeste modell i dette segmentet har 10 000 o/min rotasjonshastighet. Hitachi har også SSD rettet mot enterprise-markedet og med SAS-grensesnitt - dette mens Western Digitals SSD-er er med Serial ATA-grensesnitt. Hitachi har i dag også 7 200 o/min-harddisker med kapasitet på opptil 3 terabyte, mens Western Digital har 5 400 o/min rotasjonshastighet for sin 3 terabyte-modell.

LES OGSÅ:

TEST: Små, store og raske for USB 3.0

Skal vi spekulere vil man nok se at Hitachis divisjon for eksterne harddisker forsvinner, og at Western Digital har heller vil legge fokus på sin egen My Book-serie i stedet for å markedsføre merkenavnene SimpleTech og G-Technology. For de interne harddiskene vil man nok en stund kunne se Hitachi-merkenavnet benyttet, men at en del serier etter hvert går over til å benytte Western Digital-navnet.

Hitachi har også hatt et mer løsningsorientert fokus, men dette er gjennom et eget selskap - Hitachi Data Systems. Western Digital overtar ikke dette selskapet.

Mens det for en del år tilbake var et titalls harddiskprodusenter står man nå igjen med selskapene Western Digital, Seagate, Samsung og Toshiba. Toshiba overtok Fujitsus diskproduksjon for et par år tilbake. Selv om SSD har gjort sitt inntog har harddiskprodusentene sett en generell økning i etterspørsel etter harddisker -- ikke bare gjennom salget av pc-er og eksterne disker, men spesielt i henhold til større lagringssystemer og nettverkstjenere. Av harddiskprodusentene er det Samsung og Toshiba som har hatt størst fokus på SSD.

TEST:

TEST: Cisco NSS-324 - Rask NAS fra Cisco

Lagring