Windows Home Server 2011 snart klar

Windows Home Server 2011 snart klar

Microsoft har sluppet lanseringskandidaten av Home Server 2011. Og overrasker negativt?

Lanseringskandidaten av Windows Home Server 2011 er siste utviklingsversjon før den endelige versjonen kommer på markedet. Normalt sett tar det ikke lang tid fra Microsoft slipper lanseringskandidaten til endelig versjon er ute.

LES OGSÅ:

TEST: Netgear ReadyNAS Ultra 4 - God, men ikke ultra?

Første versjon av Windows Home Server kom på markedet i 2007 og rettes mot enheter som går i konkurranse med tradisjonelle nettverksdisker/NAS-er. Grunnlaget den gang var Windows Server 2003, men tilrettelagt med et administrasjonsgrensesnitt og funksjonalitet for enkel bruk i hjemmet som en sentral lagringstjener. Videre hadde Microsoft klientprogramvare for sikkerhetskopiering mot tjeneren og man hadde tjenester for blant annet streaming av video, musikk og bilder i nettverket - blant annet mot spillkonsoller og andre mediespillere.

Gjennom ekstraprogrammer, både gratis og kommersielle, har funksjonaliteten til Windows Home Server kunnet bli kraftig utvidet etter brukerens individuelle behov.

LES OGSÅ:

TEST: Qnap TS-559 Pro+ - Stor og rask NAS

Ingen "pool"

I tidligere versjoner av Windows Home Server har man kunnet sette sammen harddiskene i en "storage pool", og flere harddisker blir da stilt fram som en enkelt stor disk. Videre var det her muligheter for å velge duplisering av kataloger, slik at kataloger med viktige data ble lagt på alle harddiskene. Både interne og eksterne harddisker, av varierende størrelse, kunne slås sammen.

I 2011-versjonen av Windows Home Server forsvinner denne muligheten. Hvordan da diskredundans skal implementeres gjenstår å se. En mulighet for leverandører av Windows Home Server-maskiner er å utstyre sine maskiner med diskkontrollere som støtter RAID. Mange løsninger gjør dette, men det hele er ikke like fleksibelt og nødvendigvis ikke like brukervennlig som den løsningen man hadde tidligere.

Windows Home Server 2011 er basert på Windows Server 2008 R2. I utgangspunktet har man i Server-versjonene av Windows også mulighet for programvarebaserte RAID-oppsett, men det kan for oss virke som Microsoft ikke tilbyr denne muligheten i Windows Home Server.

En del av nyhetene ellers i Windows Home Server 2011, som tidligere var kjent under kodenavnet Vail, har vi gått igjennom i en tidligere artikkel.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS411J - Rimelig super-NAS

Hvem vil levere?

Av store aktører har Acer, HP og Fujitsu tidligere hatt Windows Home Server-maskiner på det norske markedet. I tillegg har man hatt norske pc-byggere som har satt sammen mer eller mindre vanlige pc-er som har blitt levert med Windows Home Server som operativsystem.

HP har gitt oss tilbakemelding om at de ikke kommer til å satse på Windows Home Server 2011. Sett ut i fra Fujitsus fokus ellers på konsumentmarkedet er vi også i tvil om at man her vil se noe.

Lacie er en annen aktør som nylig kom inn i dette markedet - da med en Windows Home Server-modell som strengt tatt er mer rettet mot bedrifter, og da som en sentralisert sikkerhetskopierings-server.

Det ligger imidlertid an til at Acer vil følge opp med en ny modell. Når det gjelder oppgraderinger av eldre modeller fra de tre store aktørene vil det trolig ikke være mulig - i hvert fall ikke på en enkel måte. Acers nåværende modell er også utstyrt med 32-bit-prosessor, mens Windows Home Server 2011 vil kreve 64-bit-prosessor.

LES OGSÅ:

TEST: Acer Easy Store H340 - Rimelig Windows Home Server

I tillegg er det nok fortsatt flere lokale produsenter som kan komme med modeller. Foreløpig er tilbakemeldingene at man avventer og ser det an litt fra de vi har vært i kontakt med. Man skal heller ikke se bort i fra at det kan komme nye aktører inn på dette markedet, både lokale og internasjonale. Det man tidligere også har sett er at det er større aktører som har hatt Windows Home Server-maskiner, men ikke hatt dem tilgjengelig på det norske markedet.

En løsning vil også være å bygge sin egen løsning for Windows Home Server - for eksemel basert på et kompakt kabinett med plass til mange harddisker og hovedkort i mini-ITX eller microATX-formfaktor.

LES OGSÅ:

Slik setter du opp server hjemme

Les om:

Lagring