Windows Home Server fra Asus

Windows Home Server fra Asus

Asus har lansert Atom-basert lagringstjener for hjemmet.

Den siste tiden har Windows Home Server-maskiner gjort et nytt inntog på det norske markedet i form av Acer Easy Store H340 og HP MediaSmart EX490 . I likhet med maskinen fra Acer er Asus' nye TS mini basert på Intels Atom-prosessor. Asus benytter imidlertid en marginalt raskere versjon av Atom-prosessoren, som også er litt mer strømeffektiv. Dette er den samme Atom N280-prosessoren som man finner i en del av Asus Eee-modeller. Asus oppgir strømforbruket til cirka 25 watt ved idle og 28 watt ved bruk.

LES OGSÅ: Tester av nettverksdisker

Gratis lagring i skyen

Mens Windows Home Server-maskinene fra Acer og HP støtter fire interne disker har Asus Home Server TS mini kun støtte for to disker. Dette kan for så vidt være nok for mange. Det er i tillegg seks usb-porter og to eSATA-porter som kan benyttes for å koble til eksterne harddisker. Eksterne harddisker kan her brukes til å utvide lagringskapasiteten eller sikkerhetskopiere innhold fra interne disker eller andre disker koblet til enheten.

Asus gir også 500 gigabyte lagringsplass på nettet - dette er gratis første året. Dette synes vi virker som en svært god løsning som gjør det enklere å også ha en sikkerhetskopi utenfor huset. Ut i fra det vi kan forstå vil Asus levere programvare med maskinen som gjør det mulig å enkelt synkronisere data mellom maskinen og nettlagringstjenesten. Via nettlagringstjenesten skal det også være mulig å dele data med andre. Asus oppgir ikke noe om prisene for videre bruk av den nettbaserte lagringstjenesten etter at gratisåret har gått.

For nettverk er det støtte for 10/100/1000 Mbps Ethernet. Kobles maskinen til en bredbåndsruter med wlan vil den også kunne aksesseres trådløst.

Prisene i USA er oppgitt til 349 dollar for 500 gigabyte-versjonen og 529 dollar for 2 terabyte-versjonen. Det oppgis ikke om det er én eller to harddisker som benyttes. Vi vil da estimere trolig i underkant av henholdsvis 3000 og 4000 kroner på det norske markedet. Vi har imidlertid ikke fått tilbakemelding fra Asus om maskinen vil bli tilgjengelig i Norge. Til sammenligning koster Acers Easy Store H340 rett i underkant av 4 000 kroner med to harddisker på 750 gigabyte.

LES OGSÅ: Slik setter du opp server hjemme

Les om:

Lagring