Lånekassen får stryk

Lånekassen får stryk

Statens Lånekasse får skarp kritikk av Riksrevisjonen for it-satsningen, men selv mener Lånekassen at det enorme it-prosjektet er under kontroll.

På under en uke fikk Statens Lånekasse en god og en dårlig nyhet. Den gode nyheten var at de fikk Fyrlyktprisen av Statens Dataforum med følgende begrunnelse: "Lånekassen har utmerket seg positivt innen ikt-området i 2007."

Denne positive nyheten ble imidlertid overskygget av den dårlige. Riksrevisjonen er nemlig svært kritisk til kvaliteten på kravspesifikasjon og behovsbeskrivelser som lå til grunn for en totalrenovasjon av Lånekassens it-systemer i 2005/2006.

Men ifølge fungerende prosjektleder i Lånekassen, Astrid Mjærum, er ikke it-tilstanden dårlig.

- Man kan leve et papirfritt liv i Lånekassen i dag, og vi var de første til å ta i bruk elektronisk signering. Over 50 prosent av lånesøknadene går igjennom uten å bli tatt på av menneskehender, sier Mjærum.

Men Riksrevisjonen er like fullt usikre på hva Lånekassen har fått igjen for de 39 it-millionene som ble brukt i perioden 2005 til 2006. Ifølge Astrid Mjærum gikk pengene til interne og eksterne kostnader for it-prosjektet som ble avsluttet i fjor, og til forberedelse av ny konkurranse.

Det var Accenture som fikk i oppgave å lage et nytt ikt-system for Lånekassen i 2005, men når man så at denne ble for dyr ble konsulentselskapet kastet på dør.

Les hele historien i ukens papirutgave av Computerworld. Skaff deg et gratis prøveabonnement her.