Langt igjen til trådløs ip-telefoni

Langt igjen til trådløs ip-telefoni

Kort batterilevetid, hardt belastede frekvenser og uferdige standarder står i veien for telefoni over trådløse nett.
Investeringene i ip-telefoni er på full fart oppover. Etter mange år med mye skrik og lite ull, begynner ip-telefoni å materialisere seg ute i bedriftene. Men robuste løsninger for trådløs ip-telefoni er fortsatt mangelvare. -- Vi må få en ny generasjon trådløse nett før VoWLAN

(voice over wlan, red anm.) kommer til å slå igjennom, hevder Stefan Brämberg, teknisk direktør Ascom Wireless Solutions. Mens Ascom er et sveitsisk konsern, er trådløs-divisjonen helsvensk. I Norge heter Ascoms trådløs-virksomhet Ascom Tateco. Selskapet er mest kjent for personsøkerløsninger og trygghetsalarmer til offentlige institusjoner, men leverer også trådløse telefoner basert på DECT-standarden (Digital Enhanced Cordless Telecommunications).

Ustabilt

-- Trådløs ip-telefoni er der DECT var for fem - seks år siden. Dagens 802.11-standarder er langt fra stabile, sier den tekniske direktøren.

Som leverandør av DECT-telefoner har ikke Ascom Wireless noe imot at gode trådløse ip-telefoner, eller wlan-telefoner, lar vente på seg. DECT er i dag den rådende teknologien for trådløse telefoner, hjemme såvel som i bedrifter. DECT-aksesspunkter kan knyttes til ip-baserte nett, men da får en ikke ip-telefoni helt ut til brukerne.

Men selskapets tekniske direktør understreker at han er klar til å starte produksjon av wlan-telefoner så snart forholdene ligger til rette for det. Utviklingsarbeidet er allerede i full gang. Brämberg peker imidlertid på flere tekniske problemer som må løses før wlan-telefoner blir et reelt alternativ til DECT.

-- I dag er batterilevetiden en show-stopper. Heldigvis blir batteriene stadig bedre, samtidig som spesifikasjonene endres slik at strømforbruket går ned.

Mens en DECT-telefon radiomessig er helt stille når den ikke er i bruk, sjekker alle wlan-enheter forbindelse med 200 millisekunders mellomrom. Det gjør at dagens wlan-telefoner har relativt kort tale- og standby-tid.

Konvergens dyrere

Som radio-fagmann er Brämberg også bekymret for forstyrrelser i 2,4 GHz-båndet, frekvensområdet som er mest brukt til wlan. I stedet anbefaler han 5,8 GHz-båndet, som brukes av 802.11a-utstyr, hvor det er flere kanaler tilgjengelig.

Problemet med 5 GHz-båndet er at det nesten ikke finnes telefoner. Bortsett fra Motorola, er ingen av de store på banen før om 12 - 18 måneder.

Brämberg har stor tro på 802.11e, en standard som skal gi garantert tjenestekvalitet (QoS) i trådløse nett. Spesifikasjonen ratifiseres i høst. Men enn så lenge lønner det seg å satse på på DECT, hevder teknologi-direktøren.

-- Min påstand er at det er dyrere å vedlikeholde et konvergert system, enn å vedlikeholde et DECT-nett og et trådløst datanettverk, fordi datatrafikken må ta så mange hensyn i et konvergert nett.