Lanserte nytt fattig-brett

Lanserte nytt fattig-brett

CES: Negropontes XO Tablet ble lansert denne uka. Skal ut i amerikanske butikker løpet av året.

På CES (Consumer Electronic Show) i Las Vegas var det mellom all glitter og glam også plass for veldedighet: Lanseringen av OLPC-ens nettbrett, XO Tablet.

Eller i hvert fall det som startet i sin tid som veldedighet. Da datamaskiner fortsatt var svinedyre (det er faktisk ikke så veldig lenge siden) var en rekke mennesker oppriktig bekymret at den digitale revolusjonen skulle føre til en ny og større gap mellom «haves and haves not», de rike og fattige i verden.

Svaret fra MIT-storhet Nicholas Negroponte var å utvikle en billig nett-pc som kan unge mennesker i oppvekst tilgang til den digitale verdenen, uansett bakgrunn og fødselssted.

Under navnet OLPC (One Laptop Per Child) ble det utviklet en grønn pc som kunne presse prisen ganske lavt. Målet var 100 dollar per pc, derav at kallenavnet «100 dollar pc».

Håkon Wium Lie var den første i Norge til å teste OLPC.

- OLPC er interessant. Maskinen er i dag utdatert, men konseptene lever fortsatt videre, sier han til Computerworld.

LES OGSÅ: Se Håkon Wium Lie med Norges første OLPC.

Flere gjennombrudd

Den første billige datamaskin fra OLPC-gjengen, XO-1, gjorde ifølge Wium Lie to viktige ting. Den åpnet øynene for hvordan barn og teknologi kan kombineres for å gjøre verden bedre.

- Den skapte også en ny type pc, en «subnotebook», hvor man ikke fokuserte på større disker, mer minne, høyere prosessorhastighet, sier Wium Lie.

At OLPC nå kommer med et nettbrett synes Wium Lie er spennende. At den første maskinen fikk verdige konkurrenter er ifølge Operas teknologisjef en del av dens suksess.

- Det skal bli spennende å se hva de får til med nettbrettet. Vi er vel alle enige om at konkurranse trengs der også, sier han.

Selger via Wal-Mart

Ifølge Computerworlds nyhetstjeneste er det nye nettbrettet et 7-tommers, Android-basert nettbrett som også vil selges kommersielt i USA. Brettet inkluderer en del utdanningsprogrammer.

OLPC lisenserer designet til Sakar International, som vil selge brettet på det amerkanske markedet gjennom Wal-Mart, USAs største detaljistkjede. Selv er OLPC fortsatt en nonprofit-organisasjon med fokus på billige pc-er til barn i utsatte strøk.

Allerede I fjor lanserte OLPC et brett, men organisasjonen fikk den ikke til markedet I 2012. Likevel viste brettet i fjor noen fremtidsrettede teknologier, som fleksibelt strøminntak og effektiv strømbruk.

OLPC vil også ha mindre fokus på maskinvare, og rette seg mer på selve programvare som utdanner barn i ulike prosjekter.

I fjor ble brettet lansert til en pris på 75 dollar, men senere ble det oppdatert til 100 dollar. Prisen til det endelige brettet er ikke kunngjort, men antas å ligge rundt ca. 100 dollar.

SE NORSKE BARN TESTE OLPC: Å, så søt den er!

Tredjepart

Spesifikasjonene til brettet ligner veldig på de billige tablets som er allerede på markedet. Med XO Tablet for du en tokjerneprosessor, 1GB RAM, wifi, 8GB lagring med mulighet til å utvide via et Microsd minnekort. Brettet har også en usb-port og kamera både på for- og baksiden.

Skjermen har en oppløsning på 1024 ganger 600 piksler.

Negroponte uttaler seg at brett er effektive læringsverktøy. OLPC har tidligere brukt Motorola-brett for barn og ungdom. Modellen med tredjepartsleverandører av brett for utdanningsprogramvare vil bestå også etter at OLPC bringer sin egen tablet på markedet.

OLPC er også innblandet i utviklingen av Sugar, en brukergrensesnitt for Linux som leverer utdannelsesverktøy for barn.

LES OGSÅ: - Regneark ikke et verktøy for barn