Legger inn ekstragiret

Legger inn ekstragiret

PROFIL: AR-Data møter krisen med positivt fokus og fullt trøkk. Det gir resultater på nye områder.

- Det er faktisk en krise, sier daglig leder Arild Rogne, som internt la seg på samme linjen som statsministeren i nyttårstalen sin - ikke skremme, men samtidig presentere alvoret.

Han oppsummerer situasjonen med at alle blir litt påvirket når noen forlater skuta i redsel. Men det er ikke mange trygge havner, og man må gjøre det beste ut av det en har. Neste skritt var å bannlyse holdninger som at "det har vært noe rolig i dag, men det skyldes nok finanskrisen".

- Den typen tenkning må vi vekk fra. Når vi har fjernet unnskyldningene og ser realitetene, bli neste nivå handling. Resultatet har blitt at vi har besøkt flere kunder, både nye og gamle, og vi har dyktige selgere til å gjøre jobben.

AR-Data opplevde nedgang i januar og februar, men det tok seg opp mot slutten av februar og i mars, med framgang i forhold til i fjor. Målt i omsetningsvolum har de ligget på samme nivå som i fjor. Rogne regner likevel med en reell nedgang i omsetningen på rundt 10-15 prosent fordi selskapet har flere ansatte enn i fjor og flere kostnader. Han ser lys i tunnelen.

- Vi jobber nå bedre og har kommet opp på fjorårets nivå tross ansettelser. For andre kvartal regner jeg med 10-15 prosent høyre omsetning enn i fjor, som justert for bemanning betyr at vi ligger på fjorårets nivå, sier han.

Større ordre

Rogne mener selgerne er blitt flinkere. Han forteller at enkelte selgere har prestert bedre enn noen gang før. De har forstått at krisen krever mer, besøkt nye og gamle kunder, og gitt kundene flere besøk og mer oppmerksomhet enn tidligere. Det resulterte i mer oppmerksomhet på AR-Data og produktene og tjenestene de har å tilby.

- Vi har selgere som har større salg nå enn i en normalmåned før krisa. Når de kun forholder seg til forespørsler fra kunden, får de bestillinger på den og den varen i sortimentet, og kunden bestiller andre ting hos andre aktører. Men når vi går ut og forespør, blir det til at de plasserer en større del av bestillingen hos oss.

Det viser seg at det er de som går aktivt ut og spør etter en ordre får den. For eksempel får selgerne tilbakemeldinger fra kunder som ikke visste at AR-Data kan levere mobile løsninger før kunden legger inn en bestilling som tidligere ville gått til en annen.

AR-Data legger minst like mye i markedsføringen som de hadde planlagt før krisen, men er blitt mer bevisst på å måle responsen og være kritiske på hva pengene brukes til.

- Vi er blitt mer oppmerksomme på hva som fungerer og er mer oppdatert på hva konkurrentene gjør. Når man har nok business til å overleve okke som er man ikke så bevisst på hvordan man bruker pengene. Nå må vi dobbeltsjekke at vi har tro på det og vite at det gir business før vi bruker 10 000 eller 100 000.

Arild Rogne har valgt å satse friskt. Han innrømmer at det har vært kostbart så langt i år, men regner med at det vil lønne seg på sikt. Om krisen øker i styrke og markedet ikke tar seg opp, er han klar over at satsingen har vært feil. Men så langt tror han at han har spilt på riktig hest.

- Mange har lån på flere millioner og betaler knapt rente. De får vesentlig større kjøpekraft enn tidligere, og ekspertene mener folk får bedre råd enn noensinne så lenge de beholder jobben, sier han.

LES OGSÅ: Vinn 7 500 kroner