Legger sperrer i blu-ray for å blidgjøre Hollywood

Legger sperrer i blu-ray for å blidgjøre Hollywood

Til glede for filmbransjen vil forbrukernes muligheter bli begrenset på blue-ray-spillere.

Brukerne får i fremtiden ikke samme friheten til å endre innstillinger på Blu-ray-spillere som de har i dag med dvd-spillere.

 

Det var budskapet som Blu-ray-talsmann Frank Simonis ga sitt publikum på IFA-messen i Berlin.

 

Ifølge Simonis vil Blu-ray-spillere kreve en online-oppkobling for å fungere. Med en gang det registreres at spilleren brukes på ulovlig måte, vil den slås av. Dermed beholder de store selskapene full kontroll over distribusjonen.

 

Kampen om de nye formatene på medielagring står mellom HD DVD og Blu-ray. Begge standarder har en rekke selskaper bak seg, og kjemper om Hollywoods gunst. Formatet som kan overbevise de store amerikanske filmselskapene, vinner høyst sannsynlig kampen.

 

Løsning for inntektstap

 

Simonis' uttalelser på IFA er i dette perspektiv et direkte frieri til Hollywood. Film- og musikkindustrien oppfatter ulovlig kopiering og ukontrollert spredning gjennom nettet som den viktigste trusselen mot deres inntekter.

 

Hvis Blu-ray-aktørene greier å overbevise filmbransjen om at det foreligger en løsning som kan hindre inntektstap, vil de derfor ha et stort fortrinn i denne formatkrigen.

 

Dvd er dårlig

 

Simonis mener også at dvd er et dårlig format, nettopp fordi det er åpent for kopiering.

 

- Dvd er ikke bra. Det er ikke et sikkert format. Vi selger 20.000 dvd-er til Kina per år, for 5 dollar hver. Det finnes ikke et marked hvis du kan kjøpe dvd-er på hvert gatehjørne for bare en dollar, så Simonis på IFA, ifølge IDG News Service.

 

Forbrukere vil i fremtiden ikke få mulighetene å tilpasse spillerne sine. I dag bruker mange for eksempel dette for å endre regionsinstillinger for å spille formater fra andre verdensdeler. Slike endring vil straffes, ifølge Simonis.

 

Blu-ray lanseres offisielt våren 2006. Også HD DVD-gruppen vil komme med sine første produkter i  slutten av 2005. Et forsøk tidligere i år på å kombinere de to formatene, har endt i krangel. Vi kan derfor fort ende opp med to inkompatible formater.

 

Forbrukere mot Hollywood

 

Eieren til 20th Century Fox, et av de ledende filmstudioene, har allerede uttalt seg til fordel for Blu-ray.

 

- Vi har spurt representanter for begge formater om beskyttelse av innhold. Det svaret vi fikk av Blu-ray-gruppen var mest tilfredsstillende og de har vunnet for vår del, sier Andy Setos i 20th Century Fox.

 

Om forbrukerne er like fornøyd er et annet spørsmål. Ved å velge for et direkte frieri til Hollywood har Blu-ray allerede på noen dager fått mye negativt omtale i diskusjonsgrupper webben over. Mange skriver at de ikke vil kjøpe en Blu-ray-spiller når den må kobles opp til en nett-tjeneste og overvåkes av Hollywood-relaterte innholdseiere.

 

Les mer: Det er ikke bare vanlige Hollywood-filmer som er avgjørende. Mindre omtalt, men viktig, er hva pornobransjen velger.