Lenovo lokker med rabatter

Lenovo lokker med rabatter

To år er gått siden Lenovo la om og forenklet kanalstrategien sin. Med høstens videreutvikling står smb-markedet for tur.

- Nå går det fantastisk bra, sier Norges-sjef Geir Erik Lian i Lenovo Norge. Foran seg har han de siste tallene som viser at selskapet i sommer erobret plassen foran Dell som verdens nest største pc-leverandør. Ifølge IDCs foreløpige oversikt for tredje kvartal, har de 13,7 prosent av det globale pc-markedet. Foran seg ser de HP med 18,1 prosent.

De siste ti kvartalene har Lenovo vokst raskere enn markedet, og de siste åtte kvartalene har selskapet vært den raskest voksende pc-leverandøren av de store.

- Vi er størst på de riktige stedene, i de markedene som vokser fortest. Vi er nå markedsleder både i Kina og Japan, sier Lian og viser til samarbeidet med NEC som kom i gang i vinter.

- Vi er størst i Asia, og er man størst i de markedene som vokser fortest, har man et fortrinn.

Skal være forutsigbare

Mesteparten av denne veksten har funnet sted i kjølvannet av Lenovos omlegging av kanalstrategien for et par år siden, noe som også avspeiles i det norske markedet. Da den nye strategien ble lansert, var et av hovedbudskapene at kanalen skal kunne være trygg på Lenovos tilstedeværelse og forutsigbarhet.

I lys av dette må HPs utspill tidligere i høst om en mulig nedleggelse av hele pc-divisjonen ha fortonet seg som en pen mulighet for Lenovo og de øvrige pc-produsentene. Lian nekter kategorisk å uttale seg om den mulige effekten av dette, men klarer ikke å skjule at han i disse dager er spesielt fornøyd med Lenovos slogan «We are committed to the PC business».

I Norge har Lenovo fulgt opp arven fra IBM. Det betyr størst innpass hos de største selskapene, men i det siste har man også lyktes med å trenge dypere inn i smb-markedet. En indikasjon på dette er ifølge Lian Lenovos økning på 25 prosent i tredje kvartal i forhold til samme kvartal i fjor på de såkalte topseller-produktene, de ferdig prisede og konfigurerte maskinene. Disse selges primært i smb-markedet, men også i andre markeder. Lian mener denne økningen er en klar indikasjon på framgang i dette markedet. En annen indikator er økningen av mindre forhandlere som selger få maskiner, og av aktive forhandlere som selger mange maskiner.

Framgangen ser Lian som en klar følge av den nye given i forhold til partnerapparatet som ble gjennomført for rundt to år siden. Kanalen ble satt sterkt i fokus, og opprettelse av relasjoner til forhandlerne ble prioritert. De skulle kunne være sikre på at distribusjonsmodellen var indirekte og at ingenting gikk utenfor kanalen. Unntaket kunne være enkelte svært store globale kunder. Dette skulle også være forutsigbart, og her kunne distributørene i noen tilfelle komme inn og stå for leveransene.