Lenovo sikter mot toppen

Lenovo sikter mot toppen

Kineserne sikter mot pc-toppen, og analytikerne tror en førsteplass kan være innen rekkevidde. Underveis har selskapet rivaler som Apple å hamle opp med.

Kineserne har ambisjonene klare. Etter å ha bygget seg et solid varemerke på hjemmebane, sikter pc-produsenten Lenovo nå mot en plass blant de største, internasjonel produsentene.

Og utsiktene til å innta plassen som den aller største er gode, skal vi tro prognoser fra analyseselskapet IDC.

Størst i 2012?

IDCs spådommer peker etter hva IDG News erfarer mot at Lenovo kan klare å klatre helt til topps på pallen - allerede i løpet av inneværende år.

Bakgrunnen for denne prognosen er veksten Lenovo har vist til den siste tiden. I løpet av de siste to årene har selskapet hatt den største vekstraten blant de fem største pc-produsentene. Det har per dags dato løftet selskapet til en annenplass, kun to prosentpoeng bak HP med sine 16 prosent, ifølge byrået.

- Vi ønsker å bli det første store forbrukermerket på utsiden av Kina, noe som er en stor utfordring, sier Lenovos chief marketing officer, David Roman.

Roman mener Lenovos varemerke vil være velkjent i forbrukerelektronikkens verden om noen år. Han mener også at stadig mer vil avhenge av utviklingen i forbrukersegmentet, et område han definert som prioritert.

Strategiske oppkjøp

Lenovos vekst kan tilskrives flere forhold. Sentralt i denne sammenheng står oppkjøpene selskapet har foretatt de siste årene, noe som har hjulpet godt til med å bygge opp under Lenovos varemerke. Et viktig vendepunkt kom i 2005, da Lenovo overtok produktlinjen ThinkPad fra IBM.

- Lenovo hadde ikke et spesielt sterkt merkenavn, men kjøpet av ThinkPad bidro til å gjøre virksomheten mer stabil. Det ga dem også et fundament til å bygge en kommersiell pc-virksomhet, sier IDC-analytiker Eileen He.

Kjøpet av ThinkPad ble ikke det siste. I fjor kjøpte Lenovo den tyske pc-produsenten Medion. Et joint venture-samarbeid med japanske NEC ble også annonsert. Begge disse transaksjonene blir i analytikerkretser betraktet som viktige strategiske grep som har bidratt til å befeste selskapets posisjon i modne markeder, og som dermed er med på å legge føringen for den videre utviklingen.

Drahjelp

Analytikerne mener Lenovos vekst også til en viss grad kan forklares med øvrige markedshendelser. Faktisk har selskapet fått indirekte drahjelp fra flere av sine rivaler, ifølge IDC-analytikerne. Ett viktig eksempel på dette er rotet som oppstod rundt HPs PSG-divisjon i fjor høst, da tidligere toppsjef Leo Apotheker annonserte muligheten for en utskillelse og salg pc-divisjonen. Dette, sammen med en rekke andre kursvalg som ikke falt i smak hos HPs eiere, resulterte som kjent i Apothekers avgang kort tid senere.

Også hos Acer oppsto rot og usikkerhet som antagelig har kommet Lenovo til gode. Acers toppsjef Gianfranco Lanci takket for seg sammen med 300 ansatte i Europa etter å ha funnet problemer med i distribusjonskanalen.

- Ikke like kule som Apple

Bryan Ma, også han en av IDCs analytikere, peker på en sentral utfordring i selskapets ferd mot toppen - bygging av et kvalitetsimage. Ma tror Lenovo vil støte på utfordringer med å overbevise kunder om produktkvalitet. For å lykkes med dette, trenger selskapet et skikkelig image - omtrent slik Apple har.

- Lenovo har definitivt ikke det kule ryktet som Apple har, understreker han.

Wow-faktor

Dette er noe av det Lenovo har ambisjoner om å endre, ifølge Roman. Ett eksempel på dette er IdeaPad Yoga, en krysning mellom ultrabook og nettbrett som nå vises på Consumer Electronics Show i Las Vegas.