Lenovo vil ta småkundene

Lenovo vil ta småkundene

Lenovo har slitt med etableringen i konsumentmarkedet og ser muligheter blant mindre bedrifter. Selskapet lover høyt trykk i 2011, men partnerne er avventende.

Fem år har gått siden Lenovo kjøpte opp IBMs Thinkpad-avdeling for rundt 1,75 milliarder dollar.

I 2006 lanserte selskapet Lenovo 3000, selskapets første produktserie utenfor Kina. To år senere besluttet selskapet å øke innsatsen globalt gjennom å gå inn i konsumentmarkedet i utvalgte land med Ideapad, men måtte innse at markedene i Vest-Europa og USA var vanskelige å komme seg inn i under finanskrisen. Tidlig i 2009 besluttet Lenovo derfor å tone ned satsingen og vende blikket tilbake til Kina. I dag er selskapet fremdeles den største pc-produsenten i hjemlandet, og fjerde størst i verden.

Selskapet mener imidlertid at det fremdeles er markedsandeler å hente. På Lenovos norske partner- og kundetreff på Sentrum Scene i Oslo i februar år viste selskapet frem sine siste nyheter fra både Thinkpad- og Ideapad-seriene og innen stasjonære maskiner.

- I forretningsmarkedet og blant større kunder innen privat og offentlig sektor har vi et godt fotfeste, men vi har ennå mye å hente i markedet for små og mellomstore bedrifter. I tillegg har vi et mål om å etablere oss i konsumentmarkedet, sier Geir-Erik Lian, norgessjef i Lenovo.

- For dårlig kommunikasjon

På partner- og kundearrangementet la selskapet også frem resultatene så langt fra overhalingen av partnerprogrammet som ble introdusert i slutten av 2009. Den nye Onechannel-stragien skulle gi en mer konsekvent tilnærmingsmåte overfor kundene, og omfattet et forbedret insentivprogram, raskere utbetaling av bonuser, bedre partnerkommunikasjon, mer markedsstøtte og nye salgsverktøy.

David McQuarrie, direktør for SMB, Consumer & Channels i Vest-Europa, innrømmet at selskapet har gjort en for dårlig jobb både når det gjelder timing og nøyaktighet og hvordan selskapet har kommunisert med partnerne.

- Derfor har vi forbedret rapporteringen og gått fra ukentlige til daglige målinger, som gjør oss i stand til å svare raskere på etterspørselen. Lagerhold er et problem for hele industrien, særlig i forbrukermarkedet, og dette vil gjøre at vi kan reagere raskere overfor partnere og kunder.

Ifølge McQuarrie er Lenovos oppdaterte tilnærming til markedet todelt. Målet er å beskytte de sterke produktgruppene og markedsposisjonene, som Thinkpad og i Kina, og bli mer aggressive på områder der de er svake, som innen konsument og smb. Stikkordet er ifølge McQuarrie balanse.

- Det innebærer å sørge for balanse mellom kjerneområder og nye områder, og en balanse mellom kortsiktige og langsiktige planer, sa han på partner- og kundesamlingen.

Mindre kompleksitet

Lenovo besto tidligere av tre forretningsdivisjoner - en Enterprise-organisasjon for partnere som jobber med store kunder, en kanalorganisasjon og en såkalt Transactional-avdeling, som omfattet produkter til små og mellomstore bedrifter. Som del av den nye strategien er selskapets kanalorganisasjonen nå slått sammen med transaksjonshandelen.

- Disse endringene innebærer at det ikke lenger spiller noen rolle om du er en liten eller stor kunde. Produktene er representert av en enhetlig kanalorganisasjon, sa McQuarrie på arrangementet.

I tillegg er lagerholdet slått sammen, noe som innebærer at også Topseller- og Special Bid-produktene er tilgjengelige for alle typer partnere. Målet er å få alle produkter ut kunder tidligere.

- Vi har hatt et rykte for å ha et komplekst sortiment. Enkelte produkter ga partnerne en viss margin, mens andre produkter ga andre marginer, noe som gjorde det vanskelig for partnere og kunder å navigere seg i sortimentet. Dette har vi nå forenklet.

- Gir resultater

Innsatsen har ifølge Geir Erik Lian gitt resultater så langt.

- 2010 var et utrolig godt år for oss, sier han.

Ifølge IDC hadde selskapet i 2010 en tredjeplass blant pc-produsentene på det norske markedet. HP var størst med en markedsandel på 40,5 prosent på stasjonære pc-er, Dell hadde en andel på 26,9 prosent og Lenovo sto for 10,7 prosent av markedet. På markedet for bærbare pc-er sto HP med en markedsandel på 32,7 prosent, Dell for 20,4 prosent og Lenovo for 16,7 prosent.

Lenovo vokste mest i begge segmenter. Resultatene bidro til at selskapet på arrangementet kunne skryte av å være det raskest voksende selskapet blant de tre største pc-produsentene og av å ha vokst dobbelt så raskt som markedet gjennom 2010.

Årsaken til den gode veksten er ifølge McQuarrie nettopp endringene i partnerstrategien fra og med fjerde kvartal 2009, som også har bidratt til å øke volumet gjennom kanalen i løpet av året.

- Det er fem kvartaler siden vi lanserte den nye partnerstrategien, og vi ser at det har gitt utbytte. Utbetalingene til partnerne er økt med nesten 2,5 ganger. Kombinert med den økte omsetningen gjorde det det mulig for oss å bryte ut av den negative markedsutviklingen under finanskrisen, sa han.