Lettere å lyve på telefon

Lettere å lyve på telefon

Du bør heller stole på en epost enn på en telefonsamtale.
Hva er mer pålitelig, epost eller telefonsamtale? En amerikansk undersøkelse viser at det lyves oftere på telefon enn i epost.

Studenter ved Cornell University i USA var med i en undersøkelse for å finne ut på hvilken måte de bruker de ulike kommunikasjonsmidler. Studentene måtte notere alle eposter og telefonsamtaler.

Blant spørsmålene var hvor ofte de hadde lyvet, skriver New Scientist.

Løgnene ble fordelt på de ulike kommunikasjonsmidlene. Ifølge undersøkelse løy 14 i epost, mens hele 37 prosent av løgnene var i telefonsamtaler. Blant dem som brukte direktemeldinger (instant messaging) var løgnprosenten 21, og i direkte samtaler 27 prosent.

Resultatene er overraskende ut fra hva psykologer har trodd så langt. Ifølge psykologiske teorier skal det være lettest å lyve i en epost. Fordi de fleste mennesker opplever det som vanskelig å lyve til en annen person, er det lettere å gjøre det på en anonym måte, enn i en direkte samtale.

Forskningsleder Jeff Hancock har en annen forklaring på resultatene. Han mener at de fleste unngår å lyve i epost fordi de er redde for at meldingene lagres og kan sendes videre. Dermed vil løgnen være lettere å avsløre.