Levetid for brente cd-er er kort

Vil du ta vare på dine digitale bilder, videoer og musikk over tid?

Fysiker og IBM-lagringsekspert Kurt Gerecke har kun èn oppskrift hvis du virkelig vil ta vare på dine digitale bilder, videoer og musikk over tid. Nemlig å bruke magnetbånd. Da varer de livet ut til forskjell for bruk av brente cd- eller dvd-medier.

- Til forskjell fra pressede originale cd-er, har brente cd-er et relativt kort livsløp på mellom to og fem år avhengig av kvaliteten på cd-en. Det er noen grep man kan gjøre for å øke levetiden, som for eksempel holde cd-en kald og oppbevare den på et mørkt sted - men det er stort sett alt, sier Gerecke.

Problemet, ifølge IDGs nyhetstjeneste, er materialnedbryting. Vanlige optiske disker som brukes ved brenning, som for eksempel CD-R og CD-RW, har en opptaksoverflate som består av et lag med fargestoff som endres ved hjelp av varme for å lagre data. Nedbrytningsprosessen kan føre til at data flytter seg på overflaten, og dermed bli uleselig for laserstrålen.

- Mange av de rimelige skrivbare cd-ene i billigbutikker har en levetid på rundt to år. Endel av cd-ene med bedre kvalitet gir en levetid begrenset oppad til fem år, sier Gerecke.

Magnetbånd anbefales

Han legger til at det er vanskelig å skille mellom lav og høy kvalitet på cd-ene fordi svært få leverandører bruker livsløp som et salgsargument.

For å komme problemet med levetid til livs foreslår Gerecke å bruke magnetbånd som han hevder har en levetid på mellom 30 og 100 år, avhengig av kvaliteten.

- Selv om magnetbånd også er utsatt for nedbryning, er de likevel det aller beste lagringsmediet, sier han.

Kan bli krise

Gerecke er rask til å påpeke at det ikke finnes noe lagringsmedium som varer for evig, og derfør bær både konsumenter og bedrifter ha en migreringsplan over til nye lagringsteknologier.

- Spesielt bedriftene bør konstant se etter nye teknologier og ha en arkiveringsstrategi som gir dem mulighet til å automatisk migrere til nye teknologier. Hvis ikke kan de ende opp i et hjørne. For de som sitter på terabyte med kritiske data, kan det bli et kjempeproblem, påpeker han.

Les mer om sårbarheten på cd- og dvd-mediene