Lillebror ser deg

Lillebror ser deg

Webkamerae er i ferd med å bli allemannseie blant nordmenn. Microsofts Messenger-tjeneste kan nå en million brukere innen nyttår.
Det begynner å bli noen år siden vi stilte spørsmålstegn ved visuelt relatert pc-utstyr som lydkort, kamera og mikrofon. Å ha muligheten til å se og høre hverandre mens vi kommuniserte ved hjelp av kamera og mikrofon, virket ganske utenkelig.

Men da kameraene først kom, ble ikke bruken gjennomslående. Idag er imidlertid webkameraer i ferd med å innta kommunikasjonshodene til det norske folk i så stor grad at Norge er på verdenstoppen, sammen med Sverige, Sør-Korea og Nederland, når det gjelder visuell kommunikasjon over nettet.

Sprer seg

--Webcameraer kommer som følge av Messenger-bruken, mener portalsjef Helge Birkelund i Microsoft Norge.

Han tror kamera på nett blir vinneren under norske juletrær i år og hevder brukere av visuell kommunikasjon kan ha nådd en million innen årskiftet.

-- Nå i oktober passerte antallet 900 000. Det mest vanlige er en til en-samtaler med utveksling av dokumenter og bilder. Gjennomsnittlig msn-bruk er en halv time per dag, sier Birkelund.

Ifølge portalsjefen er det kun et lite tidsspørsmål når bruken av webkamera vil ta helt av.

-- Vi ga bort 1000 webkameraer i fjor. Siden da har vi opplevd stor økning i etterspørselen via våre salgskanaler, sier Birkelund.

Han kan foreløpig ikke gi noe eksakt prosenttall når det gjelder økningen av andel brukere, men tror bildekommunikasjon vil komme for fullt og supplere tekst.

-- Dette er en forenklet voice over ip-løsning som vil bre seg etter hvert som tjenestene blir bedre, sier han.

Fanger deg inn

Danske Creatives produktspesialist på webkamera, Christian Gunwald, støtter påstanden. Creative annonserte nylig høstens siste uspz-webkameraer.

De kommer til Norge i månedsskiftet; i form av life pro og life ullsrød til henholdsvis 700 og 800 kroner.

-- Nå kan du bevege deg rundt i rommet og webkameraet fanger deg inn uten at du trenger sitte pal foran pc-en mens du kommuniserer med mottaker. Den du chatter med får dermed et klart og tydelig bilde av deg uansett hvor du er i rommet. Det innebærer at du kan bevege deg fra ene til andre siden. Kameraet dreier i din retning og fanger ansiktet ditt, også uavhengig om dere er en eller to som bruker pc-en, forteller Gunwald.

Gunwald tror de nye kameraene slår stort an blant brukerne.

-- Vi har hatt 300 prosent framgang i bruken av webcam bare siste halve året, sier han.

Og tjenesten er helt tydelig blitt populær. Da MSN Messenger var nede for et par uker siden og dermed utilgjengelig for brukerne, mottok Microsoft hundrevis av henvendelser fra fortvilede brukere.