Linus sier nei til ny Linux-lisens

Linus sier nei til ny Linux-lisens

Linus Torvalds sier nei til bestemmelsene om digital rettighetshåndtering (DRM) i utkastet til den nye Linux-lisensen GPL v.3.

Mens åpen kildekode-entusiaster flest har applaudert ordlyden i utkastet til en ny GPL-lisens (General Public License v3), får dokumentet tommelen ned fra finnen som utviklet Linux-kjernen, Linus Torvalds.

I et innlegg på diskusjonsforumet for Linux-kjernen onsdag skriver Torvalds at han ikke forventer at kjernen - en nøkkelkomponent i operativsystemet Linux - vil følge den nye lisensen. Kritikken fra Torvalds er et aldri så lite slag i ansiktet på Free Software Foundation og dens grunnlegger og talsmann Richard Stallman.

GPL følges av en rekke prosjekter og produkter basert på åpen kildekode, som fil/utskrift-progamvaren Samba, databasen MySQL og kontorprogramvaren Openoffice.

For stor byrde

Det nye utkastet til lisensen, det første på 15 år, er ment å gi brukere og utviklere et bedre vern mot programvarepatenter og DRM-systemer, Digital Restrictions Management, som FSF kaller det. Ifølge GPL v3 kan ikke GPL-lisensiert programvare brukes i systemer med kopibeskyttelse.

Det er lite trolig at Linux-kjernen vil adoptere GPLv3, fordi de foreslåtte DRM-bestemmelsene vil bli en for stor byrde, skriver Torvalds i sitt innlegg.

"Jeg synes det er sinnsykt å kreve av folk at de for eksempel skal gjøre sine private signaturnøkler tilgjengelige. Jeg ville ikke gjort det. Så jeg tror ikke GPLv3-konvertering kommer til å skje for kjernen, siden jeg personlig ikke har lyst til å konvertere noe av min kode" skriver Torvalds.

Mer pragmatisk

Ifølge Dag Asheim, seniorteknolog i Linpro, er det ikke veldig overraskende at Linus Torvalds ikke gir GPL v3 sin velsignelse.

- Han har aldri hatt med ekstrateksten som sier at man kan gå videre fra versjon 2 til 3. Det har aldri vært en del av selve lisensen, men er en ekstratekst som FSF anbefaler. Selve Linux-kjernen følger lisensens versjon 2.0.

Hvis endringer skal gjøres i kjernen, må alle godta den nye lisensen. Det kan dreie seg om rundt 1.000 personer som i så fall må gi sin godkjenning. Noen er er attpåtil døde, så det blir ikke enkelt, mener Asheim. Dessuten må man jo overtale Torvalds selv.

- Er ikke det et slag i ansiktet på de som har skrevet GPL v3?

- Det FSF er redd for er at noen skal ta GPL-kode og pakke inn koden i en form som gjør at man ikke kan ta programmet videre. Derfor er de imot DRM, som setter slike begrensninger. FSF ønsker at all skal ha de samme rettighetene til GPL-kode. Man kan godt skjønne FSF, men det betyr at alle som driver med DRM, ikke kan bruke GPL, sier Asheim.

Asheim tviler på at FSF og Linus Torvalds noen gang blir enige om dette.

- Linus har tidligere sagt at Linux godt kan brukes til DRM. Det betyr jo at Linux-kjernen kan brukes i mp3-spillere, for eksempel. Det handler vel egentig om hvorvidt man skal føre krigen gjennom en slags boikott eller ved å samarbeide med fienden. Linus Torvalds har aldri kjøpt seg inn i det filofofiske grunnlaget for GPL, men vært mer pragmatisk.

Vente og se

Advokaten som har skrevet det meste av GPL v3 sammen med Richard Stallman, Eben Moglen, sier til IDG news at han ikke ønsker å kommentere Torvalds' innlegg før han har satt seg mer inn i substansen i det. FSF har ikke drøftet GPL v 3 med Torvalds direkte, og Mogeln vil ikke si om FSF har videre planer om å diskutere saken med ham.