Linus velger distributør

I forbindelse med lanseringen av Transmetas prosessorer, avslørte Linus Torvalds hvilken linuxdistibutør han foretrekker. Men valget fører ikke til bugnende lommebøker blant de mange børsnoterte linuxselskapene.
Les også: Transmeta: Bærbar for en dag

Først med ny prosessor

Når Linus Torvalds velger linuxdistribusjon burde operativsystemets tilhengere sperre øynene opp. Når Transmeta lanserte den minste av sine to Crusoe-prosessorer forrige uke, ble det også sagt at den ville ineholde en tilpasset lettvekterversjon av Linux, kalt Mobile Linux. Torvalds kunne også fortelle at TM3120-prosessoren med sin tynne linuxutgave ville kunne kjøre Netscape, samt et utvalg Transmeta-produserte programmer.

Ifølge det britiske nettstedet The Register baserer Mobile Linux seg på Debian sin distribusjon av Linux. Samtidig avviste opphavsmannen til Linux at Transmetas implementering av operativsystemet ville utvikle seg til en egen distribusjon.

Ved å velge den svært så idealistiske organisasjonen bak Debian, samt å gjøre programeringskoden bak sine egne spesialtilpassede programmer tilgjengelig for linuxmiljøet generelt, oprettholder Thorvalds grunntanken bak Linux i sin nye jobb hos Transmeta. Valget av utgangspunkt for Transmeta var ikke uten problemer. Ifølge kilder i selskapet hadde dette vært gjenstand for sterk debatt innad i selskapet.

Debian er en av de eneste større distributørene av operativsystemet som ikke har et firmaorganisering i ryggen, men en forening som aldri kan ta steget over i børsverden.