Linux-jakt koster skjorta

SCO Group tapte 15 millioner dollar i andre kvartal. Selskapet sliter med å generere penger på sitt svært kontroversielle lisensprogram.
SCO Group sliter. Andre kvartal (avvikende regnskapsår) endte med et nettotap på 15 millioner dollar. Omsetningen i perioden på 10,1 millioner dollar er mindre en halvparten av fjorårets 21,4 millioner dollar.

Nedgangen skyldes primært lave inntekter fra selskapets omdiskuterte lisensprogram kalt SCOsource. SCO hevder å ha eierskap til deler av koden som brukes i Linux og krever derfor betaling i prinsippet fra alle som i stor skala benytter operativsystemet.

I tillegg har selskapet saksøkt både IBM, Red Hat og Novell for urettmessig å ha benyttet koden som SCO mener stammer fra Unix System V - Unix-koden selskapet hevder de eier.

Inntektene fra denne virksomheten ble i andre kvartal fattige 11.000 dollar.

- Vi forstår at mange har klaget på lisensprogrammet, slo toppsjef Darl McBride i SCO Group fast i forbindelse med resultfremleggelsen.

Han tror den uteblivende omsetningen blant annet skyldes usikkerhet blant potensielle kunder om hvem som egentlig eier Unix System V. Novell bestrider nemlig SCOs eierskap. Det mener McBride medfører at mange har satt seg på gjerdet i påvente av en avklaring.

- Lisensprogrammet tok ikke av slik det i begynnelsen så ut til å ville gjøre, sier McBride.

Usikker fremtid

EV1Servers.Net er en av SCO Groups foreløpige få kunder på SCOsource-programmet. Avtalen er imidlertid godt profilert fordi den ifølge SCO beløper seg til et sekssifret beløp. Inntektene fra EV1Servers.Net vil bli bokført fra og med tredje kvartal.

McBride vil imidlertid ikke ut med hvor stor omsetning selskapet forventer knyttet SCOsource i inneværende kvartal. Alt tyder på at de ikke blir stort.

Når selskapets tradisjonelle Unix-virksomhet også stuper, ser det stygt ut. Unix-omsetningen har det siste året falt med 24 prosent.

I tillegg står rettsakene i kø. Først ute er AutoZone. Deretter følger IBM, Red Hat, Novell og DaimlerChrysler. SCO har budsjettert med utgifter på mellom tre og fem millioner dollar per kvartal på disse prosessene.

Men med bare litt over 48 millioner dollar i banken tømmes lommeboken raskt. Hvorvidt SCO har finasiell styrke til å gjennomføre sin agressive linje og samtidig overleve, er derfor svært usikkert.