Linux mangler applikasjoner

Linux mangler applikasjoner

Skal Linux-servere bli brukt mer, må flere programvareselskaper tilpasse seg operativsystemet.
Elkjøp har brukt Linux siden slutten av 1990-tallet, men har fortsatt Microsoft-servere gående pararellt med Linux. Årsaken til det er rett og slett at ikke alle applikasjoner de trenger kan fås med de nødvendige Linux-tilpasningene.

-- Vi starter ikke med en vurdering av operativsystemet når vi skal ha en ny applikasjon. Vi velger den beste applikasjonen og tilpasser heller plattformen, sier Robert Grefstad som er it-direktør i Elkjøp.

-- Men hadde de relevante applikasjonene vært bygget for Linux hadde vi bare brukt det, sier Grefstad.

Ifølge en undersøkelse fra analyseselskapet Forrester er nettopp mangelen på applikasjoner på Linux en av de viktigste årsakene til at bedriftene er avventende.

Forbigående

Odd Erland Bakkengen i IBM tror dette er et forbigående problem.

-- For en del mindre kunder som vil ha ferdige applikasjoner, er disse ofte tilpasset andre plattformer enn Linux. Men jeg vil si at det bare er et delvis hinder for utbredelse av Linux. Det finnes tross alt allerede 5.000 applikasjoner for Linux, sier Bakkengen.

Programvareleverandører som SAP, IFS, Intentia og Oracle er allerede godt i gang med Linux-tilpasninger. Problemet hittil har vært mindre nasjonale aktører har vært avventende. Men nylig annonsete SuperOffice at de vill komme med Linux-kompatible produkter. Ifølge norgessjefen i Novell er dette en trend.

-- Det er helt klart en bevegelse på gang. På kort sikt vil man ikke klare seg med Linux alene. Men i den senere tiden har applikasjonsleverandørene virkelig fått opp farten med Linux-tilpasningene, sier Geir Christensen.

Robert Grefstad i Elkjøp syns imidlertid at en del av støtten programvareleverandørene snakker om er overdrevet. Mange applikasjonsleverandører føler at de må nevne Linux i sine presentasjoner for å vise en bredde i sin portefølje og i frykt for at de blir utelukket som leverandøre hvis de ikke gjøre det.

-- Mitt inntrykk er at manges støtte til Linux er halvhjertet. Noen slenger seg bare på hypen fordi Linux er mye omtalt i media. Men når man kommer til implementeringer viser det seg at tilpasningene ikke er gode nok, sier Grefstad.