Linux over milliarden for første gang

Linux over milliarden for første gang

Kvartalssalget av servere som kjører operativsystemet Linux nådde for første gang en milliard dollar i tredje kvartal.
Det viser tall fra analyseselskapet IDC. År over år har serversalget som kjører Linux, vokst med 42,6 prosent. Linux-servere sto for mer enn ni prosent av totalsalget på 11,5 milliarder dollar i tredje kvartal.

Servermarkedet som hele vokste med 5,5 prosent, en indikasjon på at it-investeringene er på vei opp fra det lave nivået de senere årene, skriver IDGs egen nyhetstjeneste.

Sterkt salg av både Linux og Windows førte til en vekst på 18,2 prosent innenfor volumproduktene, som ledes an av servere basert på Intels og AMDs x86-prosessorer.

Målt i omsetning holdt IBM topp-plasserigen med 3,66 milliarder dollar i omsetning. Hewlett-Packard kom på andreplass med en omsetning på 3,06 milliarder dollar.

Dell er den leverandøren som vokser raskest med en omsetningsøkning på 14,1 prosent. Serversalget beløp seg til 1,17 milliarder dollar, kun få dollar bak nummer tre på listen, Sun Microsystems, som omsatte for 1,18 milliarder dollar i kvartalet.

Salget av mellomstore systemer falt med 10,2 prosent i kvartalet, noe som viser et skift i markedet mot volumsystemer, ifølge IDC.

Salget av blad-servere endte på 297 millioner dollar og står nå for 2,5 prosent av totalmarkedet. IBM har hele 44 prosent av dette markedet.

Målt i antall enheter totalt sett for hele servermarkedet, havnet HP på førsteplass med 471.000 solgte bokser. Dell og IBM fulgte på plassene etter med henholdsvis 347.000 og 259.000 enheter.