Lite slammer-infeksjon i Norge

Ormen Slammer gikk som en farsott over verden for en drøy uke siden. Den skapte imidlertid små problemer i Norge.

Virusanalytiker Snorre Fagerland i Norman sier de ikke har fått inn rapporter om at norske bedrifter ble rammet av Slammer.

-- Det betyr ikke at bedrifter ikke ble rammet, men at ormen enten ikke gjorde skade eller at angrepet ble forhindret før det fant sted, sier Fagerland.

Verdens raskeste

Med Slammer passerte virusfarsottene en ny milepæl. Flere uavhengige analyser, blant annet fra the Cooperative Association of Internet Data Aanalysis (CAIDA), hevder at ormen er den raskest voksende noen sinne.

Alarmen gikk lørdag 25. januar klokken 06.30. Antallet infiserte maskiner ble fordoblet hver 8.30 sekund. Det er over 250 ganger raskere enn Code Red. Slammer rammet sql-servere.

Tre minutter etter at angrepet satte inn var ormen oppe i 55 millioner scanninger i sekundet. 75.000 maskinene ble rammet. De fleste var infisert før det var gått ti minutter etter alarmen.

Trafikkproblemer

Fagerland har ingen god forklaring på at så få ble rammet i Norge. Han tror enkelte kan ha blitt rammet, men at de ikke har innrapporterte dette.

-- Skadevirkningene kan ha vært små. Brukerne av sql-maskiner kan ogå ha vært raske med å få installert antivirusoppgradering fra Microsoft. I Norge er det dessuten relativt få sql-servere, sier han.

Slammer skadet ikke maskiner, men genererte stor trafikk på nettet. Det kan føre til overbelastning og sammenbrudd på nettet.

Når Slammer kommer inn i maskinene gjennom et sikkerhetshull, produserer den automatisk tilfeldige ip-adresser. Ormen går fra maskin via en kommunikasjonsmekanisme og uten at mennesker er innvolvert.

Telenor har avvist at forrige ukes problemer med Odin-serveren var forårsaket av virus.