Litt magi, litt byråkrati

Litt magi, litt byråkrati

TEST: Dersom du vil gi ungene en trygg tilgang til data og internett er Magic Deskop svaret. Men du må beregne en del egeninnsats for å få alt til å fungere som det skal.
Det er det norske selskapet EasyBits som har utviklet Magic Desktop. Med bakgrunn i selskapets datasikkerhetskompetanse har de konstruert et tett skall over Windows, slik at foreldre kan slippe ungene løs på pc-en uten fare for at verken data skal bli ødelagt eller at ungene kommer i folk eller innhold som kan være uønsket.

Målgruppen ligger i alderen to til ti år, og selv de aller minste skal kunne lære seg å sende og motta epost. Adresselisten er basert på bilder, så man klikker på bildet av bestemor hvis man vil sende henne en melding. Den kan gjerne være lest inn via programmets morsomme papegøye for lydopptak.

Nettleseren er basert på prinsippet om at bare det som uttrykkelig er godkjent skal være tilgjengelig for barna. Dermed er internett blitt veldig sikkert - og veldig lite. Her kreves det nok kontinuerlig innsats fra voksne for å sørge for å åpne stadig flere nettsider slik at interessen holdes ved like.

Systemet inneholder også en lang rekke lek-og-lær-programmer, som billedlotto, musikk, puslespill og programmer for øving i matte og rettskriving. En liten tekstbehandler er det også plass til, sammen med et tegne- og fargeleggingsprogram. Programmene er til å vokse med, for antallet oppgaver og vanskelighetsgrad vil nemlig øke etter hvert som man bruker programmet.

Det fins et eget belønningssystem hvor man for eksempel kan tjene opp tid til å spille dataspill ved å gjøre lekser.

Utvalget aktiviterer er meget stort og oppsettmulighetene er fleksible. Men her ligger også noe av problemet, for det skal en god porsjon tålmodighet, og ikke så lite datakunnskap, til for å sette opp Magic Desktop slik at det fungerer optimalt. Man kan operere med mange ulike brukere, alle med hvert sitt tilpassede oppsett. Ungene får hvert sitt passord og tilgangsrettighetene kan detaljstyres for hver enkelt, og epost-oppsettet likeså. Mange av disse avanserte funksjonene kan det være litt vanskelig å finne og ta i bruk.

Samspillet med Windows fungerer veldig bra, og de voksne kan gjerne gi enkelte unger utvidet tilgang til pc-ens øvrige funksjoner, det være seg vanlige dataspill, Word eller selveste Internet Explorer. Men i sistnevnte tilfelle vil jo den driftige poden samtidig kunne få tilgang til hele filsystemet på pc-en, så her må foreldrene vite hva de gjør.

Med et større skille mellom voksenfunksjoner og barnefunksjoner, samt bedre hjelp til å forstå de avanserte oppsettfunksjonene, ville nok programmet appellert til enda flere.