Litt slankere fra Visma

Litt slankere fra Visma

Salg av programvare over nett sørget for å gi Visma-regnskapet et løft i fjerde kvartal. Samtidig må konsernsjef Øystein Moan konstatere at perioden også ble en resultatmessig tilbakegang.

Visma melder om pen vekst i salget av nettløsninger i året som akkurat er avsluttet.

Mer programvare over nett

Inntektene fra programvare levert som en tjeneste over internett, såkalt Software as a Service, overgikk salget av lisenser til lokalt installerte løsninger for tredje kvartal på rad.

Kvartalet ble avsluttet med en samlet omsetning på 1462 millioner kroner, 18 prosent mer enn tilsvarende periode året før.

Omsetningen for året som helhet passerte 5,1 milliarder kroner, hvorav 300 millioner skrev seg fra nettbaserte løsninger. Omsetningen økte med drøye 23 prosent på årsbasis.

EBITDA-resultatet endte på 302 millioner kroner, sammenlignet med 248 millioner kroner i fjerde kvartal 2010, tilsvarende en økning på 21,5 prosent.

Det ordinære driftsresultatet (EBIT) ble 196 millioner kroner, 3,3 prosent over fjoråret.

Resultat etter skatt falt imidlertid noe tilbake, rettere sagt med 24 prosent til 118 millioner kroner i kvartalet. På årsbasis ble nettoresultatet et overskudd på 440 millioner kroner, også dette noe slankere enn året før. Da satt konsernet igjen med 514 millioner kroner på bunnlinjen før skatt.

Nettløsninger etterspurt

- Visma opplever en stadig økende etterspørsel etter nettbaserte løsninger, og SaaS-inntektene våre økte med 31 prosent fra 2010 til 2011. Både markedet og Visma er i en overgangsfase fra lokalt installert programvare til nettleserbasert programvare, levert som en tjeneste over internett, sier Øystein Moan, konsernsjef i Visma, i en presseuttalelse.

Mer outsourcing

Selskapet melder om vekst i markedet for outsourcing av regnskaps- og lønnsfunksjoner. Foreløpig er forventningene størst når det gjelder lønnstjenester til mellomstore og større kunder. Det finske markedet spesielt, der outsourcing er relativt lite utbredt, ser ut til å by på store muligheter ettersom mange mellomstore og store bedrifter nå undersøker mulighetene for å sette ut sine økonomifunksjoner.

- Kundegrunnlaget i mellomsegmentet er økende, og vi forventer å signere flere nye kontrakter i første kvartal i 2012, sier Moan.

Svensk løft

Visma melder også å ha styrket sin posisjon i det svenske markedet i løpet av perioden. Visma Commerce Solutions står for nesten 40 prosent av Vismas SaaS-inntekter. Divisjonen økte inntektene med 25,5 prosent i kvartalet.

I Norge er divisjonen omorganisert for å bygge en klar og sterk organisasjon, godt posisjonert for den forventede markedsveksten i årene som kommer.

Konsolidering

Konsolidering var ifølge selskapet årsaken til at Visma Retail falt tilbake med nærmere 16 prosent i kvartalet. Visma Projects & Consulting økte på sin side omsetningen med 7,9 prosent sammenlignet med 4. kvartal 2010.

Nye oppkjøp

Selskapet er kjent for ikke å ligge på latsiden når det gjelder oppkjøp. I tredje kvartal slukte Visma programvareleverandøren Mamut AS. I oktober ble Solanum-gruppen (Passeli / Netvisor) i Finland ervervet som det nest viktigste oppkjøpet i andre halvdel av 2011.