Lotus uten liv?

Lotus uten liv?

IBM hevder Lotus er ettertraktet. It-miljøet hevder det motsatte. IBMs utfordring er å skape assosiasjoner med blomsten.

Den vakre lotus-blomsten ble i oldtiden oppfattet som et symbol på livet, i Egypt den livgivende Nilen. Accenture ser derimot ikke noe livgivende med IBM Lotus.

Dialogen om Lotus har gått hett i spaltene denne vinteren. Det skaper oppmerksomhet. Håpet er at oppmerksomheten vil spore IBM til ekstra innsats. Dessverre ser det ut til at brukerne føler at Lotus sine produkter er lite tiltrekkende, selv om programvarestrategien tiltrekker.

Dårlig gjennomføring

IBM har hatt mye bra programvarestrategi, helt siden syvende april 1964, men gjennomføringen har ikke alltid stått i stil. Når IBM hevder at kundene kan være trygge på Notes-produktene ikke blir kastet og erstattet med nye, er det usikkert.

Mye av IBMs programvare har blitt kastet. Nevnes kan programvarestrategien SAA. Nevnes kan operativsystemet OS/2.

Datakommunikasjonsteknologien SNA var riktig tenkt, men for spesiell. Lokalnettet Token Ring var bedre enn Ethernet, men programvaren var for spesiell. Det tok lang tid før IBM forsto at tcp/ip var et udiskutabelt krav.

Lotus ble ettertraktet den gang regnearket 1-2-3 lærte fagfolk hva kombinasjonen av beregningsregler og tall kan utføre. CC-mail var også en suksess, men programvare-suiten Smartsuite tapte i kampen mot Microsoft Office.

I dag forbindes Lotus med Notes og Domino. Notes er brukermiljøet. Domino er arkivmiljøet. Typisk en todelt løsning i henhold til nittitallets tankegang om klient/tjener.

Massehat

Da Notes ble lansert, forsto de færreste hva Lotus prøvde å skape. Gruppevare ble et stikkord, men gruppevare sier lite. Lotus er et rammeverk for saksbehandling, eller arbeidsflyt som it-bransjen ynder å kalle det.

Derfor kan ikke Microsoft erstatte Notes/Domino med Outlook/Access annet enn i helt enkle tilfeller. Lotus er så mye mer enn det Microsoft tilbyr. IBM har et forsprang. Utfordringen er å ta vare på det.

IBM hevder å ha 125 millioner brukere av Notes. Skal man tro Charles Arthur i Guardian er det i tilfelle 124 millioner brukere som hater det. Notes er like vennlig som en rotte trengt opp i et hjørne, skriver han.

Arthurs grunnlag for uttalelsene er en rekke diskusjonsfora og webstedet lotusnotessucks. Dette web-stedet insisterer på at målet er å gjøre fagfolkene så forlegne at de setter seg ned og retter svakhetene i Notes.

Glemte brukervennligheten

En typisk svakhet er at Notes forteller at du har fått ny post, men du må trykke en funksjonstast for å den frem. En annen svakhet er kalendersystemet som de færreste bruker.

Grunnen er at IBM har glemt brukervennligheten. Notes ble utviklet på et tidspunkt hvor grafisk betjening var i sin spede barndom. Notes lider fortsatt av det.

Derfor er Hannover, som sannsynligvis kommer i 2007, veldig etterlengtet. Hannover er drastisk endret fra tidligere versjoner av Notes, ifølge de som har sett den første demonstrasjonen.

Den ene millionen som setter pris på Notes er administratorene som forstår at Lotus er et rammeverk, og utviklere som forstår at saksbehandling kan gi mer effektiv forretningsvirksomhet. En lang rekke enkle saksbehandlingssystemer er blitt utviklet ved hjelp av Notes.

Etter mye innsats for noen år siden har interessen dabbet av. Derfor er utviklingsmiljøene veldig opptatt av den videre utviklingen. De håper på at Lotus skal få et oppsving med den nye programvareinnsatsen.

Ukjent

I år leveres Sametime 7.5 som vil gi kundene bedre funksjonalitet rundt øyeblikksmeldinger, konferanser, tale via ip og samspill med andre miljøer. IBM kan ikke glemme at det er mange hundre millioner it-brukere som aldri har hørt om Notes. Disse skal det også kommuniseres med.

Ulempen er at toneangivende virksomheter svikter. Accenture har selv kastet ut Notes og utviklet en egen profesjon for å gjøre det samme hos andre. Statoil har kastet ut Notes. Microsoft er et stikkord.

Like fullt ligger Lotus fem år foran Microsoft i erfaring med saksbehandling. Utfordringen er å ikke overøse Notes med all tjenestefunksjonaliteten til Websphere. Vi trenger ikke SAA om igjen.

Les også:

Microsoft tilbyr aktiv dødshjelp for Notes. 

Lotus-gjengen slår tilbake.

Salget av Notes har stoppet opp.