6.000 norske bankkort kopiert

6.000 norske bankkort kopiert

Bulgarsk bande har tappet norske kunder for flere millioner kroner.

Det som trolig er en bulgarsk bande skal ha tuklet med opp mot 60 minibanker her til lands, og installert skimming-utstyr for å kopiere kort og stjele pin-koder.

Mellom 6.000 og 7.000 norske bankkort skal være kopiert, melder Dagens Næringsliv (DN).

Mange i Oslo

Finanstilsynet anslår at norske kort er tappet for mellom fem og ti millioner kroner; beløp som bankene dekker. De kopierte kortene skal hovedsakelig ha blitt misbrukt i Malaysia, Peru og USA.

Minibankene som har blitt tuklet med ligger først og fremst i Oslo og på sentrale steder på Østlandet. I Oslo har i alt 22 minibanker fått installert skimming-utstyr. Det har også blitt oppdaget skimming langs sørlandskysten og på Vestlandet.

Utstyret er så godt laget at det er nærmest umulig for kundene å oppdage det selv.

Ikke anti-skimming

- Det er utrolig finurlig og avansert utstyr som har blitt brukt, utviklet av personer som må ha god kunnskap om elektronikk, forteller politioverbetjent Janne Stømner ved Sentrum politistasjon i Oslo til DN..

Utstyret leser av kortdata slik at kortene kan kopieres. Det installeres også kameraer som filmer inntasting av pin-kode. Alt dette blir sendt, enten fysisk eller på nettet, til bakmennene i Bulgaria.

- Vi har ikke anti-skimming-utstyr på plass for å stoppe den skimmingen vi ser nå. Men det er viktig å understreke at bankenes øvrige sikringstiltak bidrar sterkt til å redusere omfanget av disse sakene, sier daglig leder Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor til avisen.

Lov Og Rett