Advarer mot musikkfusk

En amerikansk forbrukerorgansasjon advarer mot å kjøpe musikk fra nettsteder som angivelig tilbyr mp3-filer på lovlig vis, men stikker av med inntektene selv.

Fikk du mp3-spiller til jul? Du ønsker å holde din sti ren og handle musikk på "ordentlige" nettbutikker?

Amerikanske Center for Democracy and Technology (CDT) advarer nå mot nettsteder som oppgir at de selger musikk i mp3-format på lovlig vis, men som ikke har lisensieringsavtaler med plateselskaper.

CDT har publisert en liste over 30 slike musikknettsteder. Dette er nettbutikker som tar mellom 20 og 35 dollar for abonnementer og oppgir at de tilbyr musikk fra artister som har kontrakt med de store plateselskapene. Problemet er at nettstedene mangler lisensavtaler.

Her er listen.

Forbrukerne bør være oppmerksom på nettstedene, fordi det de egentlig tilbyr ikke er noe annet enn fildelingsprogramvare (p2p) som ellers er gratis, opplyser CDT. I USA er det som kjent ikke uvanlig at brukere av slik programvare blir saksøkt av musikkindustriens bransjeforening, Recording Industry Association of America (RIAA).

- Folk kan få inntrykk av at det de betaler for er legalt. Du vil kanskje tro at de 25 dollarene du betaler går til rettighetsholderne, sier David Sohn i CDT til IDGs nyhetstjeneste.

CDT har ikke lyktes i å få tak i selskapene som står bak nettstedene på listen. Det er sannsynlig at de samme personene står bak flere av dem, siden mange er like i design og har mye av den samme informasjonen.

Her er for eksempel teksten om opphavsrett på AllCoolMusic.com, som hevder at de tilbyr 12 milliarder filer:

"Today, there are 240 million users trading MP3s on legal file-sharing networks. Sharing is not illegal as long as you obey all relevant copyright laws. Sharing copyrighted material, without permission to do so, is illegal. Purchasing a membership in AllCoolMusic.com does not give you license to download or upload copyrighted material. AllCoolMusic.com implores you to respect all copyright laws."

AllCoolMusic besvarte ikke henvendelsene fra CDT, og teksten om respekt for opphavsrettigheter er altså nokså lite troverdig.

Lov Og Rett