Apple bekrefter økt barnearbeid

Apple bekrefter økt barnearbeid

Dokumenterer forgiftning, barnearbeid og rovdrift på ansatte hos leverandører.

I 2010 var i alt 91 barn under 16 år ansatt i kinesiske fabrikker som lager komponenter til Apples produkter. Det fremkommer i en fersk rapport fra Apple selv, skriver Computerworld.dk.

Til sammenligning var det bare 11 mindreårige arbeidere hos Apples underleverandører i 2009.

- I de senere år har kinesiske fabrikker i stadig større grad rekruttert arbeidere fra vikarbyråer og yrkesskoler for å møte etterspørselen etter arbeidskraft. En del av disse rekrutteringskildene bruker falske identifikasjonspapirer som skjuler arbeidstakernes virkelige alder, og dette er et problem for ledelsen ved fabrikkene, skriver Apple i rapporten.

Jobber 60 timer i uka

I løpet av fjoråret undersøkte Apple i alt 127 fabrikker. Omtrent to tredeler av arbeidsstokken i disse fabrikkene jobber mer enn 60 timer i uka, og de jobber syv dager i strekk før de får en fridag.

Rapporten beskriver også hvordan 137 arbeidere ble forgiftet av kjemikalier som brukes til å rense skjermene til Iphone og Ipad.

Apple har nå bedt sin underleverandør Wintek om å slutte å bruke dette stoffet i produksjonen.

Apple tar grep

Apple forsøker å gjøre noe med problemene, og har siden 2007 undersøkt forholdene hos en lang rekke av underleverandørene for å avdekke uregelmessigheter i arbeidsforholdene og for å beskytte arbeidernes rettigheter, heter det i Apples rapport.

Som følge av dette har Apple i år gitt tre av sine underleverandører sparken. Én av disse ble oppsagt på grunn av bruk av barnearbeidere, én for å ha forsøkt å bestikke Apples kontrollører, mens én leverandør ble sparket for å ha forfalsket lønningslister, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Les om:

Lov Og Rett