Apple-sjef erklærer seg skyldig

Apple-sjef erklærer seg skyldig

Innkjøpssjef Paul Devine tilstår bedrageri, hvitvasking og korrupsjon.

Apples tidligere innkjøpssjef for Asia, Paul Devine, erkjente straffskyld da han møtte for retten i San José på mandag, melder det amerikanske justisdepartementet (DOJ), skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Det ble samtidig kjent at Devine inngår en avtale med påtalemyndigheten, og ”innrømmer å ha vært delaktig i en plan for å svindle Apple for penger eller eiendeler, og at han bedro Apple mens han var ansatt i selskapet fra 2005 til 2010”, melder DOJ i en kunngjøring.

Devine erkjenner også et erstatningskrav på over 2,25 millioner dollar som han skal ha tjent på bedrageriet.

Innsideinformasjon

Devine skal ha mottatt bestikkelser fra flere av Apples underleverandører i Asia, i bytte for innsideinformasjon som gjorde dem i stand til å forhandle seg frem til fordelaktige avtaler med den amerikanske elektronikkgiganten.

Informasjonen han ga fra seg inkluderer konfidensielle dokumenter fra Apple, som produktplaner, salgstall, priser, produktspesifikasjoner og andre data fra Apples samarbeidspartnere.

I retur mottok Devine en prosentandel av inntektene som selskapene fra i avtalene med Apple.

Dom faller 6. juni

Devine er for tiden løslatt mot kausjon, og dom i saken faller ikke før 6. juni. Han risikerer flere titalls år bak murene samt hundre tusenvis, om ikke millioner, av dollar i bøter.

Detaljene i avtalen med påtalemyndigheten er ikke kjent, men Devine kan ha gitt verdifulle opplysninger om nøkkelpersoner hos underleverandører som også er siktet i saken, i bytte mot lavere straff.

Etterforskningen av Devine startet i april i fjor, da Apple oppdaget beviser på bedrageriet på Devines Apple-eide laptop. Mannen ble formelt siktet 11. august i fjor.

Like etterpå fant etterforskerne over 150.000 dollar, nesten en million kroner, i kontanter gjemt i skoesker hjemme hos Devine.

Les om: