Dommer stenger 600 domener

Dommer stenger 600 domener

Etter krav fra motehuset Chanel har en amerikansk dommer stengt 600 domener for piratkopiering.

Midt i sluttoppgjøret for den omstridte SOPA-loven (Stop Online Piracy Act) har en amerikansk dommer tatt en SOPA-lignende avgjørelse.

Hele 600 domener er beordret sperret av dommer Kent Dawson i Nevada etter at luksusvare-produsenten Chanel anmeldte domenene for å selge piratkopierte varer.

Les mer:

Truer PIPA med filibuster

Samtidig beordret dommer Dawson søkemotorer som Google, Yahoo og Bing og sosiale nettsteder som Facebook, Google+ og Twitter å fjerne domenene fra sine lister, ifølge BBC.

Utrolig bredt

Det amerikanske selskapet Godaddy har fått tildelt kontroll over domenene, med beskjed om å sørge for at ingen skal ha tilgang det opprinnelige innholdet på nettstedene.

Domenene skal i stedet lenke til saksgangen og avgjørelsen.

Avgjørelsen har blitt mottatt med sterk kritikk, og mange er overrasket over bredden, spesielt på bakgrunn av tidligere avgjørelser i saker rundt spredning av piratkopiert programvare.

I tidligere saker angående nettsteder som lenker til piratkopiert programvare er det nemlig avgjort at det ikke er skal være mulig å drive rettsak mot så mange aktører samtidig, på generelt grunnlag.

Flere stiller også spørsmål hvorvidt en amerikansk tingrett i det hele tatt har grunnlag og rett, juridisk sett, til å ta en slik avgjørelse.

Det er tross alt snakk om en rekke forskjellige aktører fra mange forskjellige land og forskjellige amerikanske stater.

Når det gjelder å fjerne nettstedene fra søkemotorer og sosiale nettsteder, har Google foreløpig ikke gitt noen kommentar, og Facebook sier at de undersøker saken.

Les om:

Lov Og Rett