Egypt har koblet seg fra internett

Egypt har koblet seg fra internett

Verken demonstranter eller bedrifter får kontakt med omverdenen på nett.

Egypterne har herjet i gatene de siste dagene, i et forsøk på å styrte president Hosni Mubarak.

Demonstrantene benytter sosiale medier som Facebook og Twitter til å organisere seg, og videoer av politivold og tåregass strømmer ut på nettsider som Youtube, noe myndighetene setter svært liten pris på.

Derfor har Egypt nå stengt av "border gateway"-protokollen (BGP) hos de aller fleste internettleverandørene i landet, som brukes til å koble Egypts maskiner sammen med resten av verden.

Med andre ord: Egypt har "slått av" internett.

Aldri skjedd før

Det anslås at 88 prosent av Egypts internettforbinnelser nå er stengt. Så og si alle egyptiske nettsteder er dermed også utilgjengelige for oss utenfor landets grenser.

Det er langt fra første gang et land tukler med internett for å kue sitt folk. Land som Kina har begrenset tilgang, og senest i Tunisia ble nettilgangen begrenset etter opptøyer.

Men det Egypt nå har gjort, å blokkere tilgangen totalt, skal ikke ha skjedd før i internetts historie, ifølge flere kilder.

Stengte først web 2.0

- Hva skjer når du kobler en moderne økonomi og 80 millioner mennesker fra internett? Hva skjer i morgen, på gatene og i bedriftene? Dette har aldri skjedd før, og spørsmålene bare hoper seg opp, skriver selskapet Renesys i sin blogg.

Selskapet overvåker nettaktivitet, og kunne naturlig nok enkelt merke det egyptiske grepet.

Tidligere denne uken kom det rapporter om at Egypt ikke lenger hadde tilgang til sosiale medier som Facebook og Twitter. Nå som det har blitt varslet større demonstrasjoner, har myndighetene tydeligvis tatt i bruk enda mer drastiske virkemidler for å beholde makten.