EU: - Intel misbruker markedsmakt

EU: - Intel misbruker markedsmakt

Intel skal ha punget ut til forhandlere for å oppnå enerett.

Europakommisjonen sendte i går et nytt sett med anklager om kartellvirksomhet (antitrust) til Intel. Dette er andre gangen i løpet av et år at EU anklager prosessorgiganten for å misbruke sin markedsmakt, skriver Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Ifølge Kommisjonen skal de nye anklagene styrke EUs opprinnelige syn på at Intel har misbrukt sin dominerende markedsposisjon for å ekskludere hovedrivalen AMD fra x86-markedet.

LES OGSÅ: Intel kan få EU-straff

De nye anklagene baseres på tre hovedpunkter, som vil bli brukt inn i den pågående rettsaken mot Intel:

- Intel skal ha innrømmet store rabatter til en ledende europeiske pc-forhandler, med krav om at forhandleren kun selger Intel-baserte pc-er. Forhandleren er ikke nevnt, men det er antatt at det dreier seg om tyske Media Markt, en av Europas største kjeder.

- Intel skal ha betalt en ledende OEM-leverandør for å forsinke en planlagt produktlansering, som benytter AMDs prosessor. Leverandøren var ikke nevnt.

- Intel skal ha innrømmet store rabatter til den samme OEM-leverandøren, med krav om at alle laptopene blir levert med Intel-prosessorer.

LES OGSÅ: Intel leverer gode tall

Intel mener på sin side at de konkurrerer rettferdig.

- Disse nye anklagene viser at Kommisjonen støtter AMDs holdning om at Intel skal hindres i å konkurrere rettferdig og tilby prisreduksjoner som har resultert i lavere priser for forbrukerne. Det er åpenbart at anklagene kommer fra de samme klagene som vår konkurrent AMD har fremmet for myndigheter i over ti år, sier Intel i en uttalelse.

Intel løper en høyere risiko i EU enn i USA fordi europeiske domstoler er tøffere i forhold til misbruk av store rabatter. De sakene er vanskeligere å bevise i USA, ifølge professor Keith Hylton, en ekspert på lov om kartellvirksomhet.

LES OGSÅ: Intel klar med Centrino 2

Lov Og Rett