EU-nei til pirat-bannlysing

EU-nei til pirat-bannlysing

Frankrikes "tre ganger og du er ute"-politikk blir ikke europeisk lov.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har den siste uken forsøkt å fått EU til endre sitt nylig vedtatte tillegg til en telekom-pakke, så den gir plass til en såkalt ”three strikes”-modell, skriver danske Comon.

Modellen baserer seg på å kutte internettforbindelsen til den eller de som tre ganger er blitt tatt for nedlasting eller distribusjon av opphavsrettighetsbeskyttet materiale, med andre ord piratkopiering. Begrepet er tatt fra baseball, men baserer seg blant annet på tilsvarende amerikanske lover mot gjengangsforbrytere.

Bakgrunnen er vedtaket Eu-parlamentet nylig har gjort rundt en særlig tilføyelse, tillegg 138, i september. Den sier at internettbrukere ikke kan påføres restriksjoner eller innskrenkinger i sine rettigheter, med mindre det skjer etter en dommeravgjørelse eller om offentlig sikkerhet er satt i fare.

LES OGSÅ: Ny piratlov i Sverige

Den franske presidenten forsøkte i et brev til EU-kommisjonen formann Jose-Manuel Barroso for å få kommisjonen til å droppe tillegget fordi han mener det gjør det umulig å bekjempe piratvirksomhet på nettet.

I praksis vil Frankrikes modell være i strid med EU-vedtaket, og derfor kan heller ikke Frankrike innføre en slik modell hjemme, skriver Comon.

EUs telekom-kommisær, Viviane Reding, har ifølge denne bloggen vært blant dem som har snudd i sin oppfatning av denne saken.

LES OGSÅ: Proffe pirater presser prisene

Lov Og Rett