EU ransaket Intel

EU ransaket Intel

Intels kontorer i München ble i går ransaket av EU-byråkrater på jakt etter beviser i konkurransesaken mot prosessorgiganten.

Intel-talsmann Chuck Mulloy sier til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste at selskapet samarbeider fullt og helt med EU-kommisjonen, uten å ville kommentere saken ytterligere.

EU har også gransket lokalene til prosessorfabrikanter og pc-forhandlere, forteller EU-talsmann Jonathan Todd, som ikke vil navngi selskapene som ble gransket.

Men ifølge flere tyske medier dreide det seg om kontorene til den tyske elektronikkforhandleren Media Markt og til DSG International, som styrer britiske Dixons, som igjen eier norske Elkjøp.

Misbruk

Granskingene er knyttet til EUs pågående sak mot Intel om misbruk av markedsmakt.

"Uanmeldte inspeksjoner er et virkemiddel i etterforskningen som gjelder mistanke om brudd på EUs konkurranselovgivning" skriver EU-kommisjonen i en offisiell melding om granskingen. Kommisjonen understreker at slike inspeksjoner ikke i seg selv innebærer noe bevis eller er tegn på forhåndsdom i saken.

Bakgrunnen for ransakelsene er en serie anklager og søksmål om monopolistisk forretningspraksis framlagt av Intels viktigste konkurrent, Advanced Micro Devices (AMD). AMD har klaget Intel inn for konkurransemyndighetene i EU, USA, Japan og Sør-Korea.

Ikke første gang

I 2006 opplyste AMD om at selskapet planla å anlegge søksmål mot Intel også i Tyskland. AMD hevdet da at Intel har betalt den tyske elektronikkjeden Media Markt for ikke å ta inn pc-er med AMD-prosessorer. AMD viste til et brev som skulle dokumentere forholdet.

Intel-kontorer i Europa ble også ransaket i 2005, mens japanske myndigheter slo til mot Intel i 2004.

Lov Og Rett