- Folk er i blokkeringsmodus!

- Folk er i blokkeringsmodus!

SISTE: Kampen om OOXML som ISO-standard trekker ut. Nøkkelpersoner fra møtet i Standard Norge må ta en beslutning.

I et tettpakket og varmt møterom hos Standard Norge på Lysaker, foregår nå kampen om Norges innstilling til Office Open XML som ISO-standard. Siden klokken elleve har komiteen som vurderer dokumentformatet sittet og diskutert saken.

Nå er store deler av deltakerne unnskyldt fra møtet. En gruppe med nøkkelpersoner fra Standard Norge og kommisjonen som dro til Geneve for det internasjonale ISO-møtet, skal si nei eller ja til OOXML som ISO-standard.

Diskusjonen varte mye lenger enn komiteen hadde antatt, og klokken ett, da møtet skulle vært ferdig, hadde gruppen bare gått gjennom to av tolv punkter.

Sterk motstand

Microsoft og Shahzad Rana argumenterer gang på gang for OOXML, men føler massiv motstand blant mange av medlemmene i komiteen, og mener de har skylapper.

- Folk er i blokkeringsmodus! Revisjonen blir ikke hørt, og alt blir tatt veldig bokstavelig. Det blir ikke lagt vekt på bevegelsen i det arbeidet som er lagt ned, brummer Shahzad Rana, som henviser til den revisjonen av OOXML som er gjort etter at ISO sa nei ved forrige korsvei.

LES OGSÅ: - Norge bør fortsatt stemme nei

Microsofts kommunikasjonsdirektør Eirik Lae Solberg er på sin side litt mer diplomatisk.

- Diskusjonen er konstruktiv, sier Solberg.

- Tar ikke hensyn

Håkon Wium Lie, som var blant kritikerne på møtet, mener det er håpløst å forholde seg til to standarder, og at revisjonen av OOXML ikke tar hensyn til de fleste kommentarene som Norge har hatt.

- Det har vært en grei prosess. Det er en stor uenighet i komiteen, og derfor kan jeg ikke på noen måte se hvordan Standard Norge skal kunne endre sitt syn. Men jeg stålsetter meg, sier Wium Lie.

Det er usikkert når en avgjørelse vil være klar, men informasjonssjef Marit Sæter i Standard Norge spekulerte i 16-tiden fredag ettermiddag. Komiteen må uansett ha et svar klart innen lørdag, som er fristen ISO har satt for de nasjonale tilbakemeldingene.

LES OGSÅ: - ODF taper hvis Open XML forkastes

Denne saken ble oppdatert kl. 15:50. Computerworld følger saken og gir deg svaret så snart det foreligger.

SE CWTV-DEBATT: - Microsoft kjøper seg stemmer

Lov Og Rett