Går mot seier for SOPA

Går mot seier for SOPA

Kraftig og lydhør motstand mot lovforslaget har ikke vært nok til å endre kursen.

Politikere i Den amerikanske kongressen synes fast bestemt på å få gjennomslag for de to kontroversielle lovforslagene Stop Online Piracy Act (SOPA) og Protect Intellectual Property Act (PIPA) tidlig i 2012, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Dette til tross for kraftig motstand fra en lang og bred rekke aktører, inkludert internettpionerer, toneangivende programvareselskaper som Google og Mozilla og minst en million vanlige folk som ifølge den digitale rettighetsgruppen Fight for the Future har sendt eposter til Kongressen for å markere sin motstand mot lovendringene som kan få dyptgripende og uforutsette konsekvenser for den daglige bruken av mange populære internettsider og -tjenester over hele verden.

Gjenopptar debatten 23. januar

Senatet forventes å begynne debatten om PIPA kort tid etter at senatorene vender tilbake til Washington D.C. den 23. januar, og støttespillerne bak lovforslaget synes å ha nok stemmer til å skyte ned senator Ron Wydens trussel om filibustertaktikk for å torpedere lovforslaget.

PIPA har støtte fra 41 medlemmer i det 100-medlemmer store Senatet, og trenger dermed bare støtte fra ytterligere 19 medlemmer for å sette en stopper for filibustertaktikken til Senator Wyden og hans støttespillere.

Både SOPA og PIPA handler i prinsippet i stor grad om det samme og betegnes som søsterforslag, men behandles uavhengig i henholdsvis Senatet og Kongressen, og sikter på å begrense de økonomiske tapene den amerikanske underholdningsindustrien angivelig lider som følge av piratkopiering, ved at Justisdepartementet (DOJ) kan be om rettslige ordrer som blant annet kan kreve at søkemotorer som Google ikke kan vise lenker til nettsteder som beskyldes for å legge til rette for piratkopiering.

Begge lovforslagene har sterk støtte i Kongressen og i enkelte kretser i amerikansk næringsliv, der Handelskammeret (Chamber of Commerce), Motion Picture Association of America (MPAA) og Recording Industry Association of America (RIAA), er blant de rundt 400 organisasjonene som støtter lovforslagene. Andre støttespillere inkluderer National Football League, Time Warner, L’Oreal og Fraternal Order of Police.

Men tross støtte fra slike mektige organisasjoner, er det likevel motstandere av SOPA og PIPA som er optimistiske til å få politikerne til å skrinlegge lovforslagene. Sjefen for den store handelsorganisasjonen Consumer Electronics Association, Michael Petricone, viser blant annet til ”støtten fra millioner av vanlige amerikanere” som er imot lovforslagene.

- Motstanden øker, fordi amerikanske borgere skjønner at disse lovene vil skade internett. Det er mange folk både i Representantenes Hus og i Senatet som tviler på hvor klokt det vil være å innføre disse lovene, sier Petricone til Computerworlds nyhetstjeneste.

Venter på President Obama

Bare siden 18. desember har mer enn 46.000 personer skrevet under på en begjæring til Det hvite hus (WhiteHouse.gov) som ber President Barack Obama om å legge ned veto mot SOPA. En annen begjæring som ber Obama om å stanse PIPA, har siden 31. oktober fått mer enn 51.000 underskrifter.

Obamas administrasjon har lovet å gi offisielle uttalelser til alle begjæringer som får mer enn 25.000 underskrifter i løpet av en måned.

Motstanderne mot lovforslagene venter nå responsen fra Det hvite hus, sier Heather Greenfeld, talskvinne for Computer and Communications Industry Association, en teknologihandelsorganisasjon som er motstander av lovforslagene.

Lov Og Rett