Gjør 3D-print av skytevåpen lovlig

Neste uke kan «hvem som helst» printe ut sitt eget skytevåpen med en 3D-printer. I USA, i det minste.

Publisert Sist oppdatert

Cody Wilson, talsmann for 3D-printing av skytevåpen og grunnlegger av Defense Distributed, sier han planlegger å publisere spesifikasjonene for en pistol han har gitt navnet «the Liberator» i neste uke.

Dette vil tillate hvilken som helst amerikaner med tilgang til 3D-printer å printe skytevåpenet uten å måtte bekymre seg for ting som serienummer, bakgrunnssjekk eller å vente på godkjennelse. Det skriver Techhive.

Det er nemlig tillatt i USA å lage sine egne våpen, så lenge dette ikke selges eller brukes av andre.

I et intervju med Forbes forteller Wilson at han skrev ut prototypen til «the Liberator» med en Stratasys Dimension SST-printer med ASB-plastikk. Pistolen har 16 deler. De eneste delene han har brukt som ikke er plast, er en spiker og et lite stykke med stål som gjør det mulig for metalldetektorene å se skytevåpenet – noe som gjør våpenet lovlig under Udetectable Firearms Act i USA.

Kan utnyttes av kriminelle og terrorister

Wilson har lisens til å distribuere og selge skytevåpen, og startet nylig en egen søkemotor kalt Defcad. Denne lar folk dele 3D- blåkopier av blant annet deler til skytevåpen. I et intervju med Techhive for ikke lenge siden, innrømmet Wilson at terrorister og kriminelle kan utnytte dette og ta i bruk 3D-printere for å skrive ut våpen.

Skytevåpen er et hett debattert tema i USA, spesielt nå i kjølevannet av massakren på en barneskole i Newtown, Connecticut.

Vil ha lov mot plast-3D-våpen

Steve Israel fra kongressen i New York har tatt et standpunkt mot 3D-printing av våpen ved å foreslå en oppdatering av Undetectable Firearms-loven, så den skal ramme 3D-print-våpen.

- Da jeg begynte å ta opp problemene knyttet til plast-skytevåpen for noen måneder siden ble jeg fortalt at selve ideen om et skytevåpen laget av bare av plast var ren science-fiction. Nå er denne teknologien virkelig, og vi må handle nå for å få utvidet forbudet av plast-skytevåpen. Det skriver Steve Israel i et innlegg fredag.

- Ikke noe moralsk dilemma

3D-printing har de siste årene blitt stadig mer populært. Først og fremst blant teknologientusiaster, som gjerne lager ting som leker, roboter, kjoler, eller små statuer, men også blant arkitekter, designere og i deler av industrien har 3D-printing blitt stadig viktigere i det siste.

Nå er det Cody Wilson som endrer 3D-landskapet, og ikke minst debatten rundt dette. Wilson selv sier han ikke ser noe moralsk dilemma med det han gjør.

- Vi forfølger det vi tror er et skritt mot frihet, og selv om dette skremmer folk – vel, dette er slik vi ser det – frihet er skremmende og det er stadig mindre man kan gjøre for å kontrollere hvordan noen kan lage et skytevåpen, sa han til Techhive i mars.

Ikke i Norge

I Norge må man, skal vi tro Kapittel V om tilvirking av skytevåpen i Lov om skytevåpen og ammunisjon ha bevilling for å lage våpen. Man må også ha fylt 18 år, og ha tillatelse fra politimesteren, samt våpenkort.

Det er dermed ingen grunn til å frykte en flom av lovlige, hjemmeutskrevne, våpen i Norge med det første.

- Våpenlovens § 2 definerer nærmere hvilke våpendeler som er registreringspliktige. Våpenlovens §§ 20 og 21 fastsetter videre vilkårene for å kunne produsere våpen (krav om politiets tillatelse).

Det sa seksjonssjef Steinar Talgø i Politidirektoratets juridiske avdeling, til NRK.no i februar.

– Disse reglene kommer fullt ut til anvendelse ved produksjon av våpen, uten hensyn til hvordan produksjonen foregår.