Google føler seg patent-forfulgt

Google føler seg patent-forfulgt

Mener seg utsatt for en organisert patent-kampanje av rivaler.

Googles juridiske sjef David Drummond gikk i går med en stikkende irettesettelse av hva han kaller «falske patentangrep» på Android fra store konkurrenter som Apple, Oracle og Microsoft.

- Androids suksess har ført med seg en fiendtlig, organisert kampanje mot Android av Microsoft, Oracle, Apple og andre selskaper via falske patenter, sier han i en blogg.

Snodig konsortium

Han mener flere store firmaer har gått sammen om å kjøpe patenter fra selskaper som sliter, og viser som eksempel til oppkjøp av 600 patenter fra Nortel i juni. Google var selv med på budrunden, men måtte gi tapt overfor et uvanlig konsortium bestående av Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, Research in Motion og Sony. Patentene gikk til slutt for 4,5 milliarder dollar til den bredt sammensatte gjengen.

Han frykter at Microsoft og Apple går til slåsskamp og hevder Android bryter disse «tvilsomme» patentene, slik at Google må betale skadegebyr eller lisensgebyr som i sluttstykket vil gjøre smarttelefoner dyrere.

- Patent var ment å oppfordre til innovasjon, men i det siste har de blitt brukt som våpen for å stoppe det. I stedet for å konkurrere om å bygge nye funksjoner eller enheter, slåss konkurrenter via tvistemål, sier Drummond.

Han mener en telefon er en såpass avansert innretning at den fort kan generere 250.000 patentsøksmål, og mener det ville vært svært tvilsomt om søksmålene skulle vokse i den skala.

Som vanlig

Patenthobbyforsker Florian Mueller, som har fulgt tett på Android, har tidligere kritisert Google for å være passiv i forsvaret av Android og dets utviklere, men mener gårsdagens blogginnlegg fra Drummond reflekterer en reell Android-bekymring fra Google.

Han er dog ikke enig i påstandene om organisert kampanje.

- Som en observartør i disse kranglene, kan jeg faktisk ikke se noen som helst indikasjoner på at det pågår en «organisert fiendtlig kampanje», sier han til Computerworlds nyhetstjeneste.

Ifølge Mueller er det heller snakk om bedrifter som driver forretning som de pleier og påpeker at Microsoft har kjøpt lisenser «årevis» før Android dukket opp.

Slåss videre

Til mai måned i år har han telt rundt 40 patentsøksmål, for det mest om Android.

- Mange selskaper, som Samsung, kjøper opp patentpakker relatert til smarttelefonprogramvare ene og alene for å kunne ta del i eierskapet til den intellektuelle eierskapen som følger med enheter som smarttelefoner, legger han til.

Drummond fra Google sier åkkesom at Google vil slåss mot patentkrav mot Android, undersøke om tidligere nevnt konsortium har kjøpt patent pakke for å hindre markedskonkurranse, samt bygge ut egen patentportefølje.

Brad Smith fra Microsoft kommenterer følgende på Twitter:

- Google sier vi kjøpte Novell-patenter for å holde dem borte fra Google. Virkelig? Vi ba dem å bli med og by med oss. De svarte nei.

Lov Og Rett