Google News saksøkes for 400 millioner

Google News saksøkes for 400 millioner

Flere belgiske forlag krever Google for 400 millioner kroner i erstatning for brudd på opphavsretten.

En gruppe franskspråklige belgiske aviser, Copiepresse, krever mellom 32,8 og 49,2 millioner euro i erstatning for at Google News har hentet deler av artikler og bilder fra avisene.

Copiepresse stevnet Google News for retten allerede i april 2006, og partene skal endelig møtes til rettssak den 18.september i år.

- Vi har forhandlet med Google for å komme til enighet, men forhandlingene har mislyktes sier generalsekretær i Copiepresse, Margaret Boribon, til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Fram og tilbake

Dersom Google bestrider kravet, vil Copiepresse be domstolen begjære logger utlevert helt tilbake til 2001 for å se hvor mange besøkende som har lest de aktuelle nyhetene på Google News.

Siden søksmålet ble levert i 2006, har saken beveget seg langsomt fremover. I september samme år ble Google tvunget til å fjerne avisenes materiale fra Google News og fra søkemotoren, noe Google etterkom. Domstolen kom til samme beslutning i februar 2007, men Google anket avgjørelsen.

I mai i fjor ville imidlertid de belgiske avisene inn i selve søkemotoren igjen, noe Google igjen etterkom. Forhandlingene om kompensasjon har likevel strandet.

- Vi anker avgjørelsen fra 2007 fordi vi mener Google og Google News ikke bryter med opphavsretten. Vi anser også dette nye erstatningskravet for urimelig, og vil kjempe mot det i retten, sier en talskvinne for Google.

Ikke bilder i Norge

Google News ble lansert i Norge i november 2006. De fleste medier har reagert positivt på tjenesten, siden Google kun legger ut tittel og ingress fra nyhetene, og lenken til originalkilden genererer trafikk for nettavisene.

Journalistenes fagforening Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes landsforbund reagerte imidlertid negativt på at Google benyttet opphavsrettslige beskyttede bilder som illustrasjon til sakene, og Google fjernet raskt de små bildene fra nyhetstjenesten.

Les om: