- Google visste at de brøt reglene

- Google visste at de brøt reglene

Mandag begynte rettssaken mellom Oracle og Google om bruk av Java i Android.

Rettssaken mellom Oracle og Google er i gang, og skal gå over åtte uker.

Oracle hevder Google valgte å ignorere opphavsrett og åndsverk for bruk av Java fordi de var redde for å bli akterutseilt i det mobile reklamemarkedet, melder Computerworlds nyhetstjeneste.

- Saken dreier seg om Googles bruk av andres åndsverk uten tillatelse, sa en av Oracles advokater, Michael Jacobs, i sitt åpningsinnlegg mandag.

Google nekter

Det er 18 måneder siden Oracle saksøkte Google.

Selskapet hevder søkegiganten krenker Java-patenter og opphavsrett som Oracle overtok da de kjøpte Sun Microsystems i 2009.

Google nekter for å ha gjort noe galt, og hevder de ikke trenger Java-lisens for de bitene av Java som brukes i mobiloperativsystemet Android.

Dommeren i saken, William Alsup, advarte begge partene om at de forventes å presentere gode argumenter for at alle bevis som legges frem ikke skal offentliggjøres, og at lite smigrende detaljer om begge kan komme ut i dagen.

- Med mindre det er snakk om oppskriften på Coca-Cola, så vil opplysningene bli offentliggjort. Det spiller ingen rolle om de avslører pinlige detaljer om hvordan disse selskapene arbeider, sier Alsup.

Ikke noe "uhell"

Størsteparten av rettssakens første dag gikk med til å velge jurymedlemmer, men Jacobs fikk likevel tid til å levere Oracles åpningsinnlegg.

Google skal forøvrig holde sitt åpningsinnlegg tirsdag morgen.

Jacobs refererte til flere eposter som er sendt frem og tilbake mellom ledelsen i de to selskapene, og hevdet at innholdet i disse meldingene beviser at Google var klar over at de var nødt til å lisensiere Java for bruk i Android.

Da dette falt igjennom utviklet Google Android med støtte for Java likevel, hevder Jacobs.

- Beslutningen om å bruke Oracles åndsverk i Android ble tatt på høyeste nivå i full forståelse og viten om hva det innebar, sa Jacobs i sitt åpningsinnlegg.

Ingen Android uten Java

Google tjente størsteparten av pengene sine på reklame, og smartmobilens inntog fikk Google til å innse rundt 2005 at de trengte en programvareplattform for mobile enheter for å fortsatt være konkurransedyktige, hevdet Jacobs.

Han hevder at Google var nødt til å kaste seg rundt og utvikle Android raskt. Samtidig måtte de trekke til seg utviklere om plattformen skulle ha noen fremtid.

- Hvordan klarte de dette? Svaret er: med Javakomponenter, sa Jacobs.

IT-kjendiser i vitneboksen

Flere store og kjente navn i it-verdenen skal vitne i saken, inkludert Oraclesjef Larry Ellison, Googles Larry Page og Eric Schmidt i tillegg til Scott McNealy og Jonathan Schwartz fra tidligere Sun Microsystems.

Saken skal føres i tre deler. Først skal retten høre om brudd av opphavsrett. Deretter skal Oracle presentere sak for mulig patentbrudd. Til slutt diskuteres Oracles erstatningskrav.

Oracle har bedt om erstatning på i underkant av 6 milliarder kroner, og et påbud om at Google ikke kan bruke kode som krenker Oracles krav om opphavsrett.

Rettssaken er av mange sett på som en viktig test på om API-er ("application programming interface", altså applikasjonsbrukesnitt) kan beskyttes av opphavsrett eller ei.

Saken høres i tingretten i San Fransisco, California, fortsetter i dag, og skal totalt gå over åtte uker

Dette er saken

Les om:

Lov Og Rett