Googles søk etterforskes av EU

Googles søk etterforskes av EU

Beskyldes for å gi egne tjenester bedre plassering enn konkurrentene.

EUs Europakommisjonen har satt i gang en etterforskning mot Google.

Søkegiganten beskyldes for å rangere sine søkeresultater urettferdig, og gi egne tjenester mer gunstige plasseringer enn konkurrentenes.

Klagen kommer fra Foundem (en britisk tjeneste for å sammenlikne priser), Ejustice (en juridisk søkemotor) og Ciao (prissammenligning fra Microsoft).

Gigabot

Kommisjonen skal nå finne ut om Google opptrer i strid med markedslovene.

Om så er tilfelle, kan søkegiganten i verste tilfelle få en bot på 10 prosent av omsetningen.

Med en omsetning på rundt 180 millioner dollar, kan boten svi.

Kan være starten

Det er ikke bare de rene bøtene Google bør frykte, men også signalene en slik etterforskning sender.

For det er ikke bare i Europa at Google vekker reaksjoner. Amerikanske konkurrenter føler seg også urettferdig behandlet, og i så måte kan EUs etterforskning få ballen til å rulle.

Om EU finner grunn til å dømme Google, kan amerikanske selskaper få vann på mølla og klage søkegiganten inn til egne myndigheter. Myndigheter som trolig vil ha mye lavere terskel for å starte en etterforskning om EU allerede har fått resultater med sin.

Følger med

- Jeg er sikker på at amerikanske myndigheter følger nøye med på hva EU finner ut, sier analytiker Dan Olds i Gabriel Consulting Group til vår nyhetstjeneste.

- Slike etterforskninger foregår ikke i et vakum. Bare det faktum at EU fant dette interessant nok til å starte en formell etterforskning er grunn nok til at amerikanske myndigheter i det minste vil ta en rask titt på saken. For etterforskere liker å etterforske. Spesielt når det er snakk om et av de mest synlige selskapene i verden.

Lov Og Rett