- Hacker for sårbar til utlevering

- Hacker for sårbar til utlevering

En britisk hacker som angrep amerikanske myndigheter ber om å få slippe rettssak i USA fordi det kan ende i psykoser og selvmord.

Advokatene til hackeren Gary McKinnon mener det finnes «klare, umotsigbare ekspertbevis» på at ekstra stress i forbindelse med rettssaken mot ham kan ende med psykose og selvmord.

42-åringe McKinnon fra England har Aspergers-syndrom. Mellom 2001 og 2002 hacket han hele 97 datamaskiner tilhørende amerikanske myndigheter, til et skadeomfang amerikanske myndigheter beregner til 800.000 dollar, og det midt i Amerikas krig mot terror i forbindelse med 11. september-episoden.

McKinnon hevder han var på jakt etter informasjon om UFO-er. Han ble arrestert av britisk politi i 2002, og risikerer opptil 70 års fengsel om han dømmes i USA, melder BBC.

McKinnon er enig i at han har brutt loven, og beklager det. Men han er ikke enig i skadeberegningene til amerikanske myndigheter og sier han ikke brukte noen avanserte hackertriks.

- Jeg er ikke, du vet, en superhacker. Jeg skrev ikke egne programmer eller noe sånt. Jeg brukte kommersielt tilgjengelige, vanlige programmer, sier han til BBC.

Vil ha ny vurdering

Hans forsøk på å få saken til å bli ført i Storbritannia har så langt ikke ført frem. Anken har blitt avvist både i High Court i London og i menneskerettighetsdomstolen i EU.

Nå anker han altså på nytt og ber om en juridisk vurdering av saken i High Court i London. Tirsdag sa mannens advokat til retten at innenriksministeren på den tiden, som i oktober 2008 gikk inn for å få saken overført til USA, har «undervurdert alvorligheten» til trusselen mot McKinnons mentale helse.

Advokat Edgard Fitzgerald QC fortalte retten at McKinnon er en «eksentrisk person med lidenskapelig interesse om UFO-er», og ikke en ondsinnet hacker. Advokaten mener utsendelsesavgjørelsen er «unødvendig, unngåelig og uhensiktsmessig.»

McKinnon har tidligere fortalt BBC at de siste sju årene etter arrestasjonen har vært harde, både personlig, men også finansielt ettersom han ikke kan arbeide innen it-industrien. Likevel har han fortalt at det verste har vært det psykologiske elementet.

- Du er i stykker hver dag. Hver morgen jeg våkner føler jeg det som om noen tråkker ned brystkassa mi.

- Bevisste hackerforsøk

Hans sakfører Karen Todner sier det ville blitt tøft for McKinnon å bli sendt til USA.

- Et av problemene med Aspeger er at du trenger å ha familie og støttenettverk rundt deg, og Gary ville blitt frarøvet den muligheten. Han er absolutt skrekkslagen.

National Autistic Society støtter McKinnons sak.

- Det er ikke uvanlig for folk med Aspergers-syndrom å utvikle målbevisste, tvangsforestillingsaktige interesser, og være uvitende om effekten handlingene kan få for andre, har de uttalt.

I februar avslo Crown Proescution Service (CPS) et ønske fra mannens advokater om å kjøre sakne i Storbritannia med mindre tiltale. Lederen for CPS’ kriminaldivisjon Alison Saunders, mente da det var best at saken ble kjørt i USA.

- Bevisene vi har kommer ikke i nærheten av å reflektere hva myndighetene i USA beskylder ham for. Dette var ikke tilfeldige datahackingeksperimenterer, men et bevisst forsøk på å bryte USAs forsvarssystemer på et kritisk tidspunkt, og som forårsaket veldokumenterte skader.