Hackermor ber Obama om nåde

Hackermor ber Obama om nåde

UFO-hackeren sendes til USA. Nå ber moren Barack Obama komme på banen.

Toget gikk for Gary McKinnon, den britiske hackeren som angivelig er for syk til utlevering til USA, forrige fredag.

Det britiske rettssystemet vil ikke hindre utlevering av hackeren som blant annet har hacket forsvarsdepartementet i USA og Nasa.

Hackeren lider av asperges syndrom - en form for autisme - og hevder han hacket systemene i jakt på informasjon om UFO-er. Nå ber hackerens mor, Janis Sharp, president Barack Obama om hjelp.

- Jeg tror ikke Obama kjenner til saken, og han har mye å overveie, sier hun til BBC, og legger til at hun desperat har forsøkt å komme i kontakt med presidenten.

- Obama vil ikke ha det slik. Han vil ikke at den første personen utlvert for misbruk av datamaskiner skal være en fyr med Aspergers, en UFO-fyr.

Frykter hard straff

Hun frykter at USA vil gå for beinharde straffer for hackeren som brøyt seg inn i systemer midt i USAs krig mot terror. 14 stater ble hacket og et kritisk militært nettverk ble stengt. Skadene er kalkulert til 800.000 dollar, og fengslesstraffen anslås til opptil 60 år, eller til og med mer.

- Obama, vær vennlig og hør om oss. Stå ved vår side og gjør verden til et bedre sted, et mer medlidende sted. Vær vennlig og hør på oss, Obama. Jeg vet du vil gjøre det som er rett.

Har bred støtte i Storbritannia

Tidligere har McKinnons advokat ment han er for sårbar for utlevering og har fryktet at McKinnon vil begå selvmord.

Londons borgermester Boris Johnson har tidligere vist sin støtte til McKinnon og bedt Barack Obama avblåse jakten på hackeren. I et leserbrev i London Telegraph i vår har han omtalt det hele som et «juridisk mareritt» og «amerikansk mobbing».

Flere andre kjendiser har kastet seg inn for å støtte McKinnon, og et støttebrev signert 40 parlamentsmedlemmer har blitt sendt Barack Obama.

Kan ha én ankemulighet til

I går skrev BBC at det ifølge statssekretær i innenriksdepartemenet, Alan Johnson, ville være lovbrudd å gripe inn i utleveringen.

- McKinnon er anklaget for alvorlig kriminalitet og USA har juridisk rett til å søke om hans utlevering, akkurat som vi har når vi ønsker å straffeforfølge folk som bryter våre lover, har han uttalt til BBC.

Labour-partiets stedsfortredende leder Harriet Harman sier de vil jobbe for soning av straff i Storbritannia.

Det kan være én ankemulighet igjen, i den nye britiske høyesteretten som dukker opp i oktober. Hvor vidt saken kan ankes her er foreløpig ikke avgjort.