IBM anker Telenor-dommen

IBM anker Telenor-dommen

Milliardkontrakten har blitt et mareritt for IBM, som er uenige i dommen.

To milliarder kroner var gulroten da HP og IBM kjempet om den store it-kontrakten med Telenor i 2004.

IBM vant, men tapte. Det har ikke blitt i nærheten av to milliarder. IBM tapte i retten for leveranse av deler av kontakten, selv om den for det meste er oppfylt.

- IBM er uenig i dommen, og er forberedt på å anke, skriver kommunikasjonsdirektør Ingvild Grimstad i en epost.

Hestehandel

Før den store it-kontrakten ble avgjort ble EDB Business Partner koblet inn. De skulle sørge for å levere alle administrative tjenester til Telenor. Det ble en hestehandel. IBM lot EDB overta sitt kommunale tjenesteselskap NIT mot at de vant kontrakten.

Telenor valgte å ta seg av sine viktigste styringssystemer, de som administrer telenettet i alle sine avskygninger. IBM skulle bygge ut, konsolidere og fornye it-utrustningen som trengtes på Fornebu, det Telenor kaller grønn sone.

- Telenor ser frem til det kommende samarbeidet med IBM, og forventer solide effektiviseringsgevinster for både Telenor og EDB, sa konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor til Computerworld i 2004.

Da var Telenor fortsatt opptatt av å kutte kostnader som en del av sitt rasjonaliseringsprogram Delta 4.

Først bra, så dårlig

Delta 4 ble en suksess. Kostnadsforbedringen for grønn sone ble ingen tilsvarende suksess. Det er grunnlaget for Telenors søksmål mot IBM.

Første delen, ICON, Infrastructure Consolidation, gikk bra. Andre del, ESCON, Enterprise Server Consolidation skjærte seg.

Nye datasentre med tilhørende innhold har tatt mye lengre tid enn antatt. Grunnen er teknologiutviklingen som har ført til et bevegelig målbilde. Utviklingen har tatt altfor lang tid og ikke vært i henhold til kontrakt.

Men kontrakten har sannsynligvis ikke vært presis nok. Den ble inngått i en positiv ånd, da det gjaldt å få til et samarbeid. Da samarbeidet begynte å knirke, ble det vanskelig. Men resultatet teller.

Stort sett har IBM levert, men prisen er ikke i Delta 4 sin ånd. Derfor vant ikke Telenor fullt ut. Derfor har IBM valgt å anke. Telenors fordel er at de har en kontrakt selv om den ikke reflekterer dagens behov, bare det som gjaldt for seks år siden.

Lov Og Rett